SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U ZADNJI TREN
 
Dylan predao govor za Nobela te će primiti novčanu nagradu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.06.2017. - 18:05:09
STOCKHOLM - Bob Dylan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016., predao je u zadnji čas Švedskoj akademiji tradicionalni govor nužan da bi se dobila novčana nagrada viša od 800.000 eura, objavili su u ponedjeljak organizatori ugledne nagrade.

"Govor je izvanredan i, kao što se moglo očekivati, elokventan. S obzirom da je govor predan, Dylanova avantura bliži se kraju", prokomentirala je tajnica Švedske akademija Sara Danius u svojem blogu.

Dylan, alias Robert Allen Zimmerman (75), imao je na raspolaganju šest mjeseci počevši od svečane dodjele Nobelove nagrade koja se svake godine održava 10. prosinca u Stockholmu u počast Alfredu Nobelu.

"Kad sam primio Nobelovu nagradu upitao sam se koja je točno veza između mojih pjesama i književnosti. Želio sam razmisliti i otkriti vezu. Pokušat ću ovdje izložiti te misli", piše u govoru kantautor koji citira kao svoju inspiraciju Cervantesa, Hermana Melvillea i Shakespearea.

Dylan nije prisustvovao svečanosti u prosincu u gradskoj vijećnici Stockholma te je tek u travnju, prigodom koncerta u glavnom gradu Švedske, dobio medalju i diplomu. Otad se čekao njegov govor do krajnjeg datuma 10. lipnja.

Bob Dylan poslao je audio-snimku na kojoj sam čita svoj govor a Akademija ga je objavila na svojoj stranici.

Poput dobitnika nagrade za medicinu, fiziku, kemiju, ekonomiju i mir, Dylan će dobiti ček od osam milijuna kruna (819.000 eura).