SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PISMO
 
Dylan počašćen Nobelovom nagradom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.12.2016. - 09:37:29
STOCKHOLM - Dobitnik Nobelove nagrade za književost Bob Dylan poručio je u govoru koji je pročitan u njegovo ime da je počašćen tim priznanjem, iako u subotu nije došao na svečano uručenje u Stockholm.
"Da mi je netko nekada rekao da imam i najmanju šansu dobiti Nobelovu nagradu, mislio bih da imam otprilike jednake izglede stajati na Mjesecu", rekao je Dylan u govoru koji je pročitala američka veleposlanica u Švedskoj Azita Raji.

"Žao mi je što ne mogu biti s vama fizički, ali molim vas znajte da sam definitino s vama duhom i da sam počašćen tako prestižnom nagradom", kazao je Dylan.

Zahvalio je Švedskoj akademiji što mu je omogućila da svoje pjesme gleda kao književna djela.

"Nikada se nisam imao vremena zapitati 'jesu li moje pjesme književnost'?", napisao je.

"I zato, zahvaljujem se Švedskoj akademiji i na tome što si je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je, naposlijetku, na njega tako divno odgovorila", rekao je Dylan.

Poručio je da ne može riječima izraziti to što se pridružio prijašnjim dobitnicima poput Rudyarda Kiplinga, Georgae Bernarda Shawa i Alberta Camusa.

Na svečanosti u Stockholmu, devetero nazočnih laureata preuzelo je nagrade od kralja Carla Gustafa XVI., u koncertnoj dvorani ukrašenoj tisućama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao talijanski grad San Remo, gdje je Alfred Nobel umro 10. prosinca 1986. godine.

No Bob Dylan nije bio među njima. Ispričao se da je zauzet, što je uznemirilo Švedsku koja je to doživjela kao uvredu Švedskoj akademiji, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, te Nobelovoj zakladi.

Dylan (75) je prvi pjevač i tekstopisac koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Američka pjevačica Patti Smith zbog toga je izvela njegovu pjesmu "A Hard Rain's A-Gonna Fall" pred 1500 uzvanika. Vidno uzbuđena zaboravila je stihove i zamolila da krene otpočetka. "Žao mi je. Strašno sam nervozna", rekla je i dobila pljesak uzvanika.

Ranije tijekom dana, Nobelova nagrada za mir uručena je u Oslu kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu za njegove napore da se okonča pedesetogodišnji sukob s marksističkim pobunjenicima FARC-a.