SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
DUUDI: Idućeg tjedna moguće odluke o obvezujućem krugu za Maestral i Imperial
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.04.2016. - 15:58:55
ZAGREB - Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) idućeg bi tjedna moglo donijeti odluke o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka prikupljanja obvezujućih ponuda za Hotele Maestral iz Dubrovnika i hotelsku kuću Imperial s otoka Raba, doznaje se u utorak iz DUUDI-ja.
"Sjednica Upravnog Vijeća CERP-a trebala je biti ovaj tjedan, no neće biti nego najvjerojatnije idući tjedan kada će, kako se očekuje, uz ostalo odlučiti i o početnim cijenama te drugim uvjetima za prikupljanje obvezujućih ponuda za državne udjele u Maestralu i Imperialu", kazali su Hini iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji je nadležan i za CERP, čije je nove članove Upravnog vijeća Vlada imenovala početkom travnja.

Za sada, koliko znaju, na toj sjednici nije predviđeno razmatranje i odlučivanje o procesima privatizacije nekih drugih turističkih tvrtki iz državnog portfelja, nego samo o Maestralu i Imperialu, za koje se obvezujući 'krugovi' privatizacijskog procesa čekaju od studenoga prošle godine.

Tada je, naime, završen prvi, neobvezujući krug za iskazivanje interesa za kupnju državnih dioničkih paketa od 68,26 posto u hotelskoj tvrtki Maestral iz Dubrovnika te 50,08 posto u Imperialu s otoka Raba.

Za dionice te dvije hotelske kuće zanimanje je u tom neobvezujućem krugu iskazalo dosta investitora, ukupno 25, od čega 15 za Maestral, a 10 za Imperial. Iz CERP-a su po završetku tog kruga, početkom studenoga prošle godine, izvijestili da će "sukladno zakonu, sve ponuditelje koji su u roku dostavili pismo interesa pisanim putem pozvati na podnošenje obvezujućih ponuda, nakon što nadležno tijelo donese odluku o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda".

S obzirom na primopredaju vlasti cijeli se proces oduljio, a kako je početkom travnja Vlada imenovala novo Upravno vijeće CERP-a očekuje se skoro donošenje i objava tih uvjeta.

Inače, za prodaju većinskih paketa dionica u Maestralu i Imperialu, koje su relativno stabilne i profitabilne hotelske tvrtke, država je u zadnjih 15-ak godina nekoliko puta i na različite načine tražila kupce, ali svaki put bezuspješno, a tako je završio i prvi od dva zadnja pokušaja prošle godine.

U prvom pokušaju, u natječaju zaključenom u veljači prošle godine, za Imperial, za koji su pismo namjere poslala četiri potencijalno zainteresirana investitora, obvezujuću ponudu poslao je samo jedan, ali nije bila valjana, dok od sedam zainteresiranih s pismima namjere za Maestral obvezujuću ponudu nije dao nitko. Komentiralo se da je to zbog previsoke cijene za dionice, jer se za Imperialovih 50,08 posto tada u obvezujućem krugu tražilo početnih 249,12 milijuna kuna, dok se za Maestralovih 68,26 posto dionica tražilo početnih 168,3 milijuna kuna.

Nakon toga je CERP za te tvrtke ponovno početkom listopada prošle godine objavio poziv za iskazivanje interesa, na što se do isteka roka do početka studenog javilo ukupno spomenutih 25 investitora te se do tada čeka drugi obvezujući krug.

Boraveći nedavno u Dubrovniku i premijer Tihomir Orešković iskazao je želju i volju da se za Maestral, kao tvrtku velikog potencijala na odličnoj lokaciji, što prije pronađe investitor, a slične odlike ima i rapski Imperial, jedna od najvažnijih otočnih i kvarnerskih hotelskih tvrtki.

Osim za Maestral i Imperial, pripremaju se, kako se neslužbeno doznaje, i novosti za još neke hotele u državnom portfelju kojima upravlja državna tvrtka Club Adriatic, poput hotela Hrvatska i Krvavica na Makarskoj rivijeri, koji bi se navodno prodavali kao nekretnine, a ne kao dionički udjeli.

Novo Upravno vijeće CERP-a Vlada je imenovala na zatvorenom dijelu sjednice održane 6. travnja, a ta je odluka objavljena i u najnovijem broju Narodnih novina (od 18. travnja).

Vlada je novim predsjednikom Upravnog vijeća CERP-a imenovala predstojnika DUUDI-ja Tomislava Bobana, koji na to mjesto dolazi po položaju. Članovima, koji su po položaju zamjenici ministara nadležnih ministarstava te predstavnici sindikata i poslodavaca, imenovani su Leo Prelec, Robert Pauletić, Miro Škrgatić, Tugomir Majdak, Ivan Vukić, Mladen Novosel i Davor Majetić. Član Upravnog vijeća po položaju je i zamjenik ministra financija, a njega će Vlada imenovati naknadno.