SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SMIRIVANJE
 
Duspara: Nema opasnosti za građane Slavonskog Broda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2018. - 07:37:57
SLAVONSKI BROD - U Rafineriji u Bosanskom Brodu sinoć u 21.30 došlo je do eksplozije i požara, no nema opasnosti za građane Slavonskog Broda, poručili su gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i brodsko-posavski župan Danijel Marušić nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog stožera civilne zaštite.

Stožeri civilne zaštite Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije održali su u utorak u 22.30 sati hitnu sjednicu kako bi razmotrili stanje nakon eksplozije i požara u rafineriji u Bosanskom Brodu, pri čemu je ozlijeđeno osam radnika, a nakon sjednice čelni ljudi grada i županije obratili su se javnosti s umirujućim porukama.

"Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi su u granicama normale, odnosno na najnižim mogućim granicama", rekao je Duspara.

Vjetar puše prema Derventi, koja je južno od Slavonskog Broda, dodao je Duspara i najavio da će mjerodavne službe cijelu noć pratiti stanje plinova.

"Mislim da je sve pod kontrolom", istaknuo je.

Iz BiH je izvješćeno da u incidentu u rafineriji nafte nitko nije smrtno stradao, a osam radnika koji su ozljeđeni izvan su životne opasnosti. Požar koji je izbio nakon eksplozije u postrojenju broj 4 stavljen je pod puni nadzor nešto prije 23 sata, čime je otklonjena opasnost od daljeg širenja vatre.

"Svi ozljeđeni izvan su životne opasnosti i požar je lokaliziran", izjavila je Dragana Kerkez, glasnogovornica policijske uprave Doboj, pod čijom je nadležnošću i Bosanski Brod.

Novinari su Dusparu zatražili komentar s obzirom da je za srijedu u Slavonskom Brodu predviđen sastanak predstavnika ruskih vlasnika bosanskobrodske rafinerije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i ekoloških udruga, vezano uz višegodišnje prekogranično onečišćenje zraka koje iz susjedne države stiže u Slavonski Brod.

"Ovo je nešto što što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je 'normalno' za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi", rekao je Duspara.

O situaciji u Slavonskom Brodu kod župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića informirali su se u utorak navečer predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravlja Milan Kujundžić, potvrdio je Marušić.

"U jednom trenutku bili smo zamoljeni iz Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema našoj bolnici, što je i napravljeno. U našoj bolnici je čekalo 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali nema toliko teško ozlijeđenih da ih ne bi mogli zbrinuti na bosanskoj strani", rekao je Marušić podsjetivši kako su za odlazak na ispomoć u Bosanski Brod bile spremne i slavonskobrodske vatrogasne postrojbe.