SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGOVOR MINISTRU
 
Duspara: Imamo stručnjaka koji kaže da se filteri mogu mijenjati i nakon 15 godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.04.2018. - 10:28:00
Zadnja izmjena: 04.04.2018. - 13:51:49
SLAVONSKI BROD - Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara komentirao je za N1 televiziju stanje u ovom gradu nakon što je, zbog ekološkog incidenta, došlo do zagađenja pitke vode.

Građani Slavonskog Broda već su pet dana bez pitke vode. Jesu li se već naviknuli?

Nažalost, moraju se naviknuti. Imamo dosta cisterni, dobro je organizirano sve, pokrili smo sve važnije ustanove i pojedina poduzeća. Nema problema s opskrbom čistom vodom.

Koristite li Vi vodu za kuhanje ili tuširanje?

Ne. Prvi podaci su bili iznad dozvoljenih granica, drugi dan je bilo i 880 mikrograma ugljikovodika u toj vodi, ne bih preporučio nikom da to koristi. Malo je čudno što je izmišljeno međuresorno Povjerenstvo koje više ni stožeru Civilne zaštite ne daje nalaze da vidimo kakav je trend. Ako netko kaže da opada, imamo pravo znati.

Ministarstvo kaže da je voda u granicama normale, no ne ukida se zabrana korištenja...

Tko je trebao promijeniti filtere na vodovodu?

Ministarstvo se jučer prije svega sastalo da izriba grad. Ministar je poslao poruku da ne želi razgovarati s gradonačelnikom koji vodi brigu o 90 tisuća stanovnika.

Kažu da ste vi odgovorni jer niste zamijenili filtere.

Podsjetio bih ministra da smo tvornicu od Hrvatskih voda dobili 2010. Ako je netko kriv, onda su oni jer su nam je trebali dati ispravnu. Ne stoji činjenica koju govore, jer imamo stručnjaka koji kaže da se filteri mogu mijenjati i nakon 15 godina. Mi dosad nismo imali problema. Ova tvornica nije građena da pročišćava naftu nego vodu i nema tvornice koja to može. Osim posebnih postrojenja koje koriste vojske...

I dalje se radi na mjestu puknuća produktovoda.

Ovdje je jučer, od 12 sati kad je došlo do puknuća, odveženo je 30 kubika, u tih 13 14 sati, to je 30 tisuća litara. Sad uzmite što je curilo od 28. kad se dogodio incident. Ministar zaštite okoliša umjesto da bude zahvalan što smo ga obavijestili da se dogodilo nešto ovako... Normalno je da se ispita ovo, a ne da istragu vode ljudi koji su doveli do zagađenja.