SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Duspara financirao osječki fakultet na kojem mu studiraju djeca
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 09.05.2017. - 16:27:48
SLAVONSKI BROD - Grad Slavonski Brod, na čijem je čelu Mirko Duspara, prošle je godine odlučio sa 10.000 kuna financirati odlazak studenata Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka na Elektrijadu u Italiji, a na put u Rimini s dekanom su s još 80 studenata išla i obojica sinova aktualnog gradonačelnika koji su tada studirali na ovom osječkom visokom učilištu.

U međuvremenu je jedan od dvojice sinova završio fakultet, dok drugi još studira, a Grad Slavonski Brod će i ove godine s istim iznosom donirati studente ovog osječkog fakulteta. Uz to, studentsko putovanja u Rimini je prošle godine sa 1500 kuna financirala i gradska tvrtka Brod-plin, a to će napraviti i ove godine, dok je Grad i prošle i ove godine zlatni sponzor, piše Jutarnji list.

Elektrijada je međunarodno sveučilišno natjecanje studenata elektrotehničkih fakulteta na kojem se više od 50 godina natječu studenti iz ovog dijela Europe u znanstvenim i sportskim disciplinama, traje pet dana, a ove će se godine od 20. do 25. svibnja održati u Budvi-Bečićima u Crnoj Gori.

U Gradu Slavonskom Brodu pojašnjavaju da su troškove puta platili organizatori natjecanja, a da su oni novac uplatili na račun organizacije.

"To što su sinovi gradonačelnika Duspare bili studenti ovog fakulteta nikako ne predstavlja razlog zbog kojeg je Grad bio sponzor niti je to jedan od razloga zbog kojeg će se Elektrijada sponzorirati i ove godine. Dapače, od strane Fakulteta zamolba za sponzoriranje šalje se brojnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, tvrtkama... Mnogi studenti su svoja stručna usavršavanja obavljali u nekoj od tih tvrtki, a sasvim je logično da se sufinanciranjem aktivnosti u sklopu studiranja itekako može doprinijeti stvaranju novih znanja, a kasnije i kvalitetnijih radnika, koji su nam za razvoj naše regije prijeko potrebni", poručuju iz kabineta gradonačelnika Duspare.

Na naše pitanje kako to da baš Grad Slavonski Brod financira osječki fakultet, a to ne radi Grad Osijek, iz gradonačelnikova ureda odgovaraju da je Fakultet jedini u tom dijelu Hrvatske, te da veliki broj studenata dolazi upravo iz Slavonskog Broda.

"Naime, ukupno 128 studenta ovog fakulteta je s područja našeg grada, na temelju čega smo treći po redu grad čiji studenti pohađaju ovaj fakultet. U današnje vrijeme postoji sve veća potreba za studentima s ovom stručnom spremom. Zbog toga je Grad prepoznao pozitivnu stranu ovog ulaganja jer", pravdaju se u Gradu.

Zbog toga su, tvrde, prošle godine odlučili sufinancirati Elektrijadu, i to u iznosu od 10.000 kuna, a Brod-plin je dao 1500 kuna. Dodaju i da Grad Slavonski Brod nije bio jedini takav sponzor ovog putovanja jer je uz Osječko-baranjsku županiju, Općinu Čepin, Hrvatsku poštansku banku, HEP, Hrvatsku gospodarsku komoru i ostala 22 sponzora, Elektrijadu sufinancirala i Brodsko-posavska županija.

"Na prošlogodišnjoj Elektrijadi sudjelovalo je ukupno 179 studenata, od kojih je veći broj bio iz našeg grada. Ističemo i da fakulteti u našem gradu pripadaju Sveučilištu u Osijeku. Riječ je o Strojarskom fakultetu, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti i Veleučilištu u Slavonskom Brodu. Za sve ove obrazovne institucije osigurali smo zemljišta i prostore za rad, za koje nisu obvezni plaćati najam. Na temelju toga i brojnih drugih napora, nastojimo stvoriti svoje Sveučilište u koje ćemo nastaviti ulagati i privlačiti mlade u naš grad, pojašnjavaju u Gradu Slavonskom Brodu. Dodaju kako imaju iznimno dobru suradnju i s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te su supotpisnik Ugovora o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu.

"Upravo ovi primjeri dokazuju da sufinanciranje Elektrijade, koju organizira FERIT u Osijeku, nije zasebni slučaj", zaključuju. A zašto Elektrijadu, na kojoj su bila obojica gradonačelnikovih sinova, što se vidi i prema fotografiji koju objavljujemo, financira i gradska tvrtka Brod-plin, u Gradu nisu znali odgovoriti.

"Iako je Brod-plin gradska tvrtka, ona ima zasebnu upravu koja samostalno donosi odluke, te ne možemo odgovoriti iz kojih će razloga financirati ovo putovanje", odgovaraju.