SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Duško Knežević: Đukanović i njegovi klanovi hoće da mi otmu imovinu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta / Vijesti
Datum objave: 11.01.2019. - 12:35:15
PODGORICA - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević optužio je predsjednika Crne Gore i šefa Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i „klanove bliske prvoj familiji“ da pokušavaju da preuzmu njegovu imovinu i poslove.

On je rekao da zapravo ti krugovi stoje iza naloga za njegovo hapšenje i da je u tom poslu glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić samo orudje u njihovim rukama.

„Ti krugovi koriste specijalnog tužioca da nanesu štetu Atlas Grupi i Atlas banci, preuzmu njenu imovinu i profitabilne poslove. Ko su ti krugovi? Očito oni koji imaju dovoljno moći da specijalni tužilac i delovi pravosudja budu njihove igračke. Svjetski poznata kompanija za finansijske istrage i naš tim advokata iz Londona su došli do zaključka da iza ovoga stoji Đukanović i klanovi bliski prvoj familiji“, poručio je Knežević Vijestima.

Na pitanje ko je u tom klanu, on je odgovorio: „Oni koji pokušavaju da kontrolišu apsolutno sve u Cmoj Gori i da one koji se ne povinuju kazne, reketiraju i proteraju. Među izvršiocima su specijalni tužilac i predsednik Privrednog suda“.

Naveo je i da je predsjednik Milo Đukanović prekinuo komunikaciju sa njim „poslije ulaska Centralne banke u dvije njegove banke“.

„Sigurno sam jedan od najvećih donatora DPS-a u zadnjih 25 godina. Oni jako dobro znaju o kojim iznosima je riječ. Da li su oni prikazali ili nisu te donacije to Đukanović najbolje zna. Što se tiče Đukanovića, imali smo običaj da pretresemo važne i škakljive teme, često smo se sretali“, dodao je Knežević.

Kako je dodao, stalno dobija ponude da dodje u Crnu Goru i da se „prijateljski sve dogovore“.

„Meni je drago da mnogi iz vlasti razumeju da su se stvari otele kontrole“, naveo je Knežević.

Na pitanje kako komentariše zahtev za raspisivanjem i poternice i da li će se odazvati pozivu pravosudnih organa, Knežević kaže da je razumio da se radi o „internoj poternici kako bi se ustanovila njegova adresa u Crnoj Gori“. 

„Već sam rekao da ću doći i rado odgovoriti na svako pitanje, ali tražim da Specijalno tužilaštvo prestane da maltretira moje zaposlene i povuče besmislene optužne predloge protiv njih, da se prekine nerazumno ponašanje privremene uprave u Atlas banci i ukine odluka o stečaju u IBM-u“, rekao je.

Kako je zvanično saopšteno, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore zatražilo je od policije da proveri gde se nalazi biznismen, vlasnik Atlas grupe Duško Knežević i predložilo raspisivanje nacionalne poternice.

Knežević, koji je predsjednik Atlas grupe, izbegao je hapšenje samo nekoliko dana pre izdavanja naloga Tužilaštva, kada je napustio teritoriju Srbije i on se trenutno nalazi u Londonu.

Knežević ima i kiparsko državljanstvo.

Vlasnik Atlas banke Duško Knežević zvanično je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju podstrekavanjem, čime je, kako se sumnja, budžet oštećen za 1,9 miliona evra. U medjuvremenu je bilo uhapšeno troje njegovih bliskih saradnika, ali su nakon žalbe advokata pušteni iz pritvora.

Knežević za sada nije označen kao organizator grupe koja se sumnjiči za pranje novca, niti je taj postupak završen. Istragom koja se odnosi na pranje oko pola milijardi evra preko jednog od servisa njegove Atlas banke, obuhvaćeno je 174 osoba, a organizator te grupe još se vodi kao NN lice.

U Atlas banci je u medjuvremenu uvedena prinudna uprava i naložena njena dokapitalizacija, a u drugoj Kneževićevoj banci IBM je Centralna banka naložila uvodjenje stečaja.

Knežević je u Crnoj Gori osim banaka, vlasnik i Univerziteta, bolničkog kompeksa Meljine, Jadranskog sajma, kao i vrednih nekretnina na primorju.

Posluje i u Srbiji. Široj javnosti je najpoznatiji po članstvu u Klinton global inicijativi i dovodjenju bivšeg američkog predsednika Blila Clintona u Crnu Goru. Dugo godina je važio za biznismena bliskog vlasti, a njegovo ime se pominjalo i u aferi prilikom privatizacije Telekoma.