SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIGRANTSKA KRIZA
 
Đukanović šalje vojsku na granicu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.12.2019. - 15:08:04
CETINJE - Savjet za odbranu i bezbednost, kojem je predsedavao Milo Ðukanović, doneo je na sednici odluku o angažovanju pripadnika Vojske CG u zaštiti državne granice.

Savjet je donio odluku o angažovanju Vojske Crne Gore u zaštiti granice od ilegalnih migranata do kraja 2020. godine, kao podršci policijskim snagama. Na sjednici, na kojoj su učestvovali i članovi Saveta, predsednik Skupštine Ivan Brajović i predsednik Vlade Duško Marković, doneta je i Odluka o učešću pripadnika vojske Crne Gore na međunarodnim vežbama u narednoj godini.

Vojska Crne Gore u 2020. godini uputiće svoje pripadnike na sedam međunarodnih vežbi. Odluka je doneta na osnovu preuzetih obaveza kao članice NATO, procesa pristupanja EU, regionalnih inicijativa, planova bilateralne saradnje i potreba Vojske Crne Gore za određenim sadržajima obuke i vežbi, a u cilju daljeg razvoja vojnih sposobnosti tokom 2020. godine, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Crne Gore dostavljenom Tanjugu.

Članovi Savjeta upoznati su sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim pretnjama u 2019. godini i informacijom u vezi sa sajberaktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u toku 2018. i 2019. godine. Savet je zaključio da nadležna ministarstva nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na pretnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.