SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka prema košarici valuta u tri mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.03.2019. - 16:41:50
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema košarici valuta na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg tjednog gubitka u tri mjeseca, dok se fokus investitora polako preusmjerava na sjednicu američke središnje banke Fed koja će se održati idućega tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96,61 bod. Na putu je tako da tjedan zaključi na gubitku od 0,7 posto, što bi bio njegov najveći tjedni gubitak od početka prosinca.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1320 dolara, što znači da je ojačao 0,16 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja.

Jen je ojačao prema dolaru nakon što je japanska središnja banka Bank of Japan signalizirala da je manje optimistična da će snažan izvoz i tvorničke aktivnosti poduprijeti rast. U takvim okolnostima potražnja za jenom je jačala zbog njegova statusa valute-utočišta.

Tečaj funte, premda su se donekle stišale snažne ovotjedne oscilacije, ostaje na putu najvećeg tjednog dobitka u sedam tjedana, jer su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. ožujka iz Europske unije bez sporazumu o razdruživanju.

Funtom se jutros trgovalo po 1,3217 dolara, što je nedaleko najviše razine njena tečaja u posljednjih devet mjeseci od 1,3380 dolara, koju je u jednom trenutku dosegnula u srijedu.

Od početka je tjedna ojačala oko 1,8 posto, što je njezin najveći tjedni dobitak od kraja siječnja, nakon što su britanski parlamentarci prvo odbacili mogućnost izlaska iz EU-a bez sporazuma i u četvrtak velikom većinom odlučili tražiti mogućnost njegove odgode.

Što se tiče Feda, premda se ne očekuju promjene u politici nakon što je u siječnju odlučio uzeti predah u višegodišnjem ciklusu povećanja kamatnih stopa, njegovi bi dužnosnici s nove sjednice mogli uputiti oprezne poruke vezane uz izglede za globalno gospodarstvo nakon izrazitijih oscilacija tečajeva u ovome tjednu na valutnim tržištima.

"Bliži se kraj vrlo iscrpljujućeg tjedna na valutnim tržištima s obzirom na vijesti o brexitu, a investitori čekaju od dužnosnika Feda nove signale kako bi stekli bolji uvid u daljnje planove", rekla je Esther Maria Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Novozelandska i australska valuta najviše su jutros ojačale prema američkoj nakon što je Kina objavila da bi mogla za poticanje gospodarskog rasta koristiti se instrumentima poput zahtjeva o visini obveznih rezervi i kamatnim stopama.

Izgledi za obje valute usko su povezani s izgledima za kinesko gospodarstvo, podsjeća Reuters.

I kineska je valuta na inozemnim tržištima u takvim okolnostima također ojačala prema dolaru, na 6,71 juan za dolar.