SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najviših razina u dva mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.07.2019. - 15:49:31
LONDON - Tečaj dolara zadržao se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nedaleko najviših razina u dva mjeseca prema košarici valuta, dok investitori čekaju da američka središnja banka Fed po prvi put od zadnje financijske krize smanji kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 97,919 bodova. U petak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 98,093 boda.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1131 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak. Ujedno se drži blizu najnižih razina od svibnja 2017. godine, od 1,1101 dolara, na koje je nakratko skliznuo u četvrtak nakon sjednice Europske središnje banke (ECB).

Većina valuta zabilježila je neznatne promjene tečajeva pred ovotjednu sjednicu Feda na kojoj se očekuje smanjenje kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova.

Očekuje se da će Fed po prvi put smanjiti kamatne stope u posljednjih više od 10 godina, no taj potez uglavnom se smatra preventivnim u cilju zaštite gospodarstva od globalnih nesigurnosti i trgovinskih pritisaka, za razliku od drugih gospodarstava koja su suočena s izravnijim rizicima.

Jačanje zabrinutosti oko brexita pritisnula je funtu na nove najniže razine u posljednjih 28 mjeseci. Jutros je oslabila oko 0,3 posto, skliznuvši na 1,2335 dolara, što su razine zadnji put zabilježene u svibnju 2017. godine. Također je oslabila prema euru, ponovno skliznuvši na 90 penija za euro.

Pritisci na njeno slabljenje povezuju se, između ostalog, s izjavama britanskog novog ministra vanjskih poslova Dominica Raab da EU mora promijeniti tvrdoglavo stajalište kako bi se izbjegao brexit bez sporazuma krajem listopada,

Tečaj dolara prema jenu zadržao se na oko 108,66 jena, u kontekstu uobičajenih prodaja koje japanski izvoznici poduzimaju krajem mjeseca. U petak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna od 108,83 jena.

U fokusu investitora je i dvodnevna sjednica japanske središnje banke Bank of Japan, koja započinje u ponedjeljak. Tržišta ne očekuju promjene kamatnih stopa, kao ni druge mjere u monetarnoj politici.