SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema košarici valuta uoči ovotjedne sjednice Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.03.2018. - 15:02:10
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon četiri tjedana uzastopnog uzleta, a u očekivanju prvog ovogodišnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ojačao blagih 0,1 posto, na 90,345 bodova. U petak je dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna od oko 90,38 bodova, uz podršku dobrih vijesti iz američke industrije.

Euro je, pak, u takvom ozračju bio na sličnom postotnom gubitku prema dolaru, skliznuvši na 1,22755 dolara.

Britanskom funtom trgovalo se po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak, od 1,3941 dolara, na početku važnog tjedna u kojem će biti objavljeni podatci o zaposlenosti i inflaciji, nakon čega će uslijediti važan summit europskih i britanskih dužnosnika vezano za prijelazni sporazum nakon Brexita.

U fokusu tržišta ovaj će tjedan biti prva sjednica američke središnje banke Fed nakon što je novi predsjednik Jerome Powell preuzeo dužnost. Tržišta obveznica već su uračunala jedno povećanje kamatnih stopa, nakon kojeg bi trebala uslijediti još dva povećanja do kraja godine.

Ulagaći će dvodnevnu sjednicu Feda, koja završava u srijedu, pažljivo pratiti kako bi vidjeli hoće li Powell utjecati na promjene očekivanja vezanih uz buduća povećanja kamatnih stopa.

Također, zazor od poduzimanja rizika prisutan je na financijskim i tržištima dionica u Europi uoči ključnog sastanka ministara financija 20 najvećih svjetskih gospodarstava u ponedjeljak.

"Blago prigušen zazor prema poduzimanju rizika daje podršku američkoj valuti", kazao je John Marley, direktor odjela valuta u Infinity Internationalu, tvrtki za upravljanje valutnim rizicima.