SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema košarici valuta nakon objave Fedova zapisnika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.02.2018. - 18:20:26
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke Fed pokazao da dužnosnici vide potrebu za daljnjim rastom kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je nakratko dosegnuo 90,235 bodova, najviše razine u posljednjih 10 dana. To znači da je dolar u plusu za više od dva posto u odnosu na najniže razine u tri godine, na koje se u jednom trenutku spustio u petak, a time i na putu prvog tjednog dobitka u ovoj godini.

Euro je u takvom ozračju nakratko skliznuo na 1,2260 dolara, najniže razine od 12. veljače, nakon čega se ubrzo stabilizirao oko 1,2285 dolara, što znači da nije zabilježio veće promjene u odnosu na prethodno zatvaranje.

Američka je valuta prema japanskoj oslabila pak oko 0,5 posto, na 107,23 jena.

U fokusu ulagača bio je zapisnik sa sjednice američkog Feda održane od 30. do 31. siječnja, a čini se da je zacementirao očekivanja da će Fed idući mjesec podići kamatne stope pod novim predsjednikom Jeromeom Powellom. Također, očekuje se da će biti podignute u još barem dva navrata tijekom 2018. godine.

Zapisnik objavljen u srijedu ujedno je pokazao i da su dužnosnici Feda poboljšali procjene izgleda za gospodarstvo u odnosu na prosinac.

Tržišni su sudionici, kako je kazao Hirofumi Suzuki, ekonomist u Sumitomo Mitsui Banking Corporationu (SMBC), iz najnovijeg zapisnika Feda iščitali otvorenu mogućnost povećanja kamatnih stopa u četiri navrata u ovoj godini,

"Podizanje kamatnih stopa u ožujku vjerojatno je gotova stvar, a čini se da su poboljšane i procjene gospodarskih izgleda, tako da mogu razumjeti da su tržišni sudionici pomislili da bi dinamika rasta kamatnih stopa u ovoj godini mogla ubrzati na četiri puta", kazao je Suzuki.