SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJETNJE
 
Dodik: RS niko neće zadržati u BiH ako joj se ne vrate izvorna ovlašćenja
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 09.01.2017. - 12:14:06
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da taj entitet niko neće zadržati u Bosni i Hercegovini (BiH) ako mu ne budu vraćena izvorna ovlašćenja pedvidjena Dejtonskim mirovnim sporazumom. On je rekao da je RS "primarno zainteresovana" za vraćanje tih nadležnosti.

"Pošto su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlašćenja", rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Govoreći o današnjoj proslavi 25 godina od nastanka RS, on je ocenio da to potvrdjuje da je RS uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma, koji je djelovao na bazi bošnjačke vizije o tome kako BiH treba da izgleda.

"Danas, 25 godina posle, RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je međunarodno pravo RS, pri čemu delovanje medjunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ne može biti "mera slobode" ovog entiteta BiH.

"To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH", rekao je predsjednik RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima, smatrajući da je obeležavanje Dana republike 9. januara neustavno i diskriminatorsko za gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi.

Isti dan je RS proslavljala krsnu slavu – Svetog arhidjakona Stefana, a sam 9. januar bio je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH doneli odluku o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Vlasti RS su u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina gradjana podržala da 9. januar i dalje bude obeležavan kao Dan republike.

Pošto su iz Zakona o praznicima RS izbačene odredbe koje se odnose na 9. januar kao Dan repubike, entitetski parlament je usvojio novi Zakon o Danu RS prema kojem 9. januar i dalje ostaje Dan republike, s tim što je ovaj praznik sekularnog karaktera i njegova proslava nije obavezujuća.