SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
Dobitnici i gubitnici proračuna EU
Autor/izvor: SEEbiz / Politico
Datum objave: 06.05.2018. - 20:25:24
BRUXELLES - Tko je sretan, tko tužan, a tko bijesan zbog prijedloga proračuna EU za period od 2021. do 2027. je tema kojom se bavi portal "Politico".

Ističe se da "duga bitka tek predstoji ali neki pobjednici i gubitnici već se naziru".

Politico je kao "sretne" naveo baltičke poljoprivrednike. Poljoprivrednici u Estoniji, Letoniji i Litvi pojavljuju se "na iznenađenje" kao pobjednici. 

Dok će većina poljoprivrednika morati "lizati rane" zbog smanjenja od četiri posto direktnih subvencija, baltički poljoprivrednici dobit će povećanje od 13.6 posto, piše briselski portal. Bruxelles planira smanjiti novac zemljama koje su dobro radile posao do sada i raspodijeliti na one koji nazadaju. 

Prijedlogom budžeta, prema pisanju "Politica", "bijesne su" Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska. Te četiri zemlje suočavaju se s dvostrukim udarcem - od njih se traži da povećaju svoje nacionalne doprinose, a trebaju izgubiti popuste koje dobijaju.  Dužnosnici tih zemalja su negodovali, uz ucjenu da je takav plan "daleko od prihvatljivog rješenja". 

Vozači tenkova su oni koji su "sretni" prijedlogom proračuna, naveo je Politico. Bruxelles planira izdvojiti 6,5 milijardi eura iz svog fonda "Connecting Europe", radi nadogradnje infrastrukture s ciljem osiguranja da ona bude prikladna za teška vojna vozila. 

"Tužni i bijesni" su britanski znanstvenici, piše "Politico", koji navodi da će pronalaženje novca za najsuvremenija istraživanja biti povećano u budućnosti. 

Kako su naveli, istraživaci iz Ujedinjenog Kraljevstva bit će van programa EU nakon 2020. godine.  Među "sretnicima" su, prema pisanju portala, velike farmaceutske i inženjerske kompanije. 

Velika imena kompanija kao što su Merck, Pfizer, Airbus i Talis su među onima koje učestvuju u istraživačkom programu EU, i samo su neke od onih koje će imati koristi od proračunskog plana Komisije. 

EU planira dati milijarde eura kompanijama koje surađuju s akademicima na poljima kao što je zdravstvo da bi se rješavali veliki izazovi s kojima se suočava Europa. 
Zbog prijedloga proračuna "tužni" su gradonačelnici i regionalni lideri zbog rezova u kohezijskim fondovima, koji služe za pomoć siromašnim regijama da bi sustigle one bogate. 

Ti rezovi iznosit će sedam posto, a svoje negodovanje iznio je predsjednik Vijeća europskih općina i regija Stefano Bonachini.