SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Dobit VTB banka udvostručena u drugom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.08.2017. - 16:02:55
MOSKVA - Ruska banka VTB izvijestila je u srijedu da je drugo tromjesečje zaključila s dvostruko većom neto dobiti nego u istom lanjskom razdoblju, uz upola manje troškove rezervacija i veće prihode od kamata.

U razdoblju od travnja do lipnja bančina neto dobit poskočila je na 30,3 milijarde rubalja (506 milijuna dolara).
Troškovi rezervacija prepolovljeni su istodobno na 30,1 milijardu rubalja, pokazuje bančino poslovno izvješće.

Neto prihodi od kamata uvećani su pet posto, na 114,1 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 22 posto, na 23,4 milijarde rubalja.

"Zabilježili smo veliki napredak u rastu prihoda od naknada u svim dijelovima poslovanja i paralelno dodatno poboljšali strukturu financiranja grupe", istaknuo je u priopćenju predsjednik VTB-a i predsjedatelj upravnog odbora Andrej Kostin.

U prvoj polovini godine bančina je neto dobit gotovo učetverostručena, dosegnuvši 57,9 milijardi rubalja.
Pritom su neto prihodi od kamata uvećani 9,7 posto, na 227,1 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 17,8 posto, na 43,1 milijardu rubalja, "poduprti snažnim rezultatima poslovanja s građanima i transakcijskog bankarstva (u sklopu odjela za korporativno-investicijsko bankarstvo i bankarstvo usmjereno na srednja poduzeća".

Troškovi rezervacija smanjeni su 26,1 posto, na 76 milijardi rubalja.
Udio nenaplativih kredita iznosio je na kraju lipnja 6,3 posto i smanjen je za 0,4 postotnog boda u odnosu na kraj ožujka. Na kraju prošlogodišnjeg lipnja iznosio je 6,4 posto.