SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VELIKA POTRAŽNJA
 
Divljaju cijene nekretnina u Splitu
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 05.04.2019. - 21:05:05
SPLIT - Činjenica da odnos ponude i potražnje na tržištu diktira cijene nekretnina zadnjih je mjeseci potvrđena u Splitu na primjeru stambenih kvadrata. Zahvaljujući tome što potražnja znatno nadilazi ponudu, cijene su, čini se nezaustavljivo, krenule uzlaznom putanjom.

Istina je pri tom da se najčešće govori o rabljenim stanovima, što ne čudi zna li se da je gradnja stambenih višekatnica u Splitu svedena na minimum.

Prema informacijama investitora s kojima smo razgovarali na ovu temu, ovoga trenutka u Splitu je u gradnji oko stotinu stambenih jedinica, raspoređenih na nekoliko lokacija, a neslužbeno doznajemo da je u pripremi gradnja jedne zgrade u samom središtu grada, piše Slobodna Dalmacija.

Stanovi u gradnji nisu uglavnom u ponudi jer su odavno prodani, što će reći da ih investitori grade za poznate kupce.

Nedostatak novogradnji je toliko izražen da se stanovi kupuju kao u vrijeme nakon Domovinskog rata (1997. i 1998. godine), a to znači dok su još 'u papirima'. Cijena novih kvadrata kreće se od 2400 do 2600 eura, na atraktivnijim lokacijama, međutim, očekuje se rast na 2800 do 3000 eura.

- Cijene naših stanova povećane su za nekoliko postotaka - kaže nam jedan od investitora, obrazlažući rast povećanjem troškova gradnje.

Taj nas trošak opet vraća na odnos ponude i potražnje. Nije nepoznanica da Split oskudijeva građevinskim parcelama. Vlasnici su stoga u poziciji diktirati cijene što i rade.

I dok je nedavno cijena kvadrata parcele na širem području Splita iznosila 550 eura, danas se za onu imalo komunalno opremljenu traži 700 do 800 eura po kvadratu. Podsjetimo da su u pitanju površine od nekoliko tisuća kvadrata, što iznos u konačnici čini pozamašnim.

Drugi uzrok rastu troška gradnje stanova je rast cijene radne snage u građevinarstvu.

- Danas je teško naći keramičara pogotovo kvalitetnog, navodi primjer jedan od naših sugovornika. I kad ga nađeš, platiš cijenu koju traži. Nekada su meštri trčali za investitorima i vukli ih za rukav, a danas investitori trče za meštrima, slikovito nam je prikazao situaciju naš sugovornik.

Dobroj prodaji stanova u novogradnjama sigurno su pridonijele i povoljnekamatne stope za stambene kredite. Banke koje prate investitore u realizaciji projekata, njihovim kupcima, naime, nude kredite uz kamatnu stopu između 2,8 i 3 posto.

Stanove u novogradnjama u Splitu, kao i do sada uostalom, kupuju uglavnom pomorci, poduzetnici i sportaši. Oni plićeg džepa moraju se zadovoljiti već rabljenima.