SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Divjak: U igri moći sindikata i premijera ne želim sudjelovati
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 19.11.2019. - 16:17:00
Zadnja izmjena: 19.11.2019. - 16:17:10
ZAGREB - U Ministarstvu obrazovanja ministrica Blaženka Divjak održala je u utorak izvanrednu press konferenciju na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Ministrica Blaženka Divjak na početku konferencije za novinare pohvalila se da su do sada uspjeli na mukotrpnom putu uvođenja kurikualarne reforme u škole i slamanju partikularnih i ideoloških interesa.

"Dio reforme sigurno je poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan i u ovom trenutku sigurna sam da mogu tvrditi i imam dokaze da sam dala sve od sebe da u dvije i pol godine poboljšamo status učitelja što nije jednostavno", rekla je i navela da su do sada osigurali nagrađivanje učitelja, veće mogućnosti napredovanja, administrativno rasterećenje, status službene osobe, edukaciju, opremu za učitelje i škole, ali i povećanje plaća koje se događa u ovom razdoblju.

Pri tome, kaže Divjak, treba uzeti u obzir da je rezultat referenduma sindikata jasna poruka Vladi i svima u Hrvatskoj, a to je da učitelji osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu. "Sigurna sam da to nije isključivo rezultat njihovih plaća", rekla je.

Istaknula je da je od početka štrajka pokušala sama pomiriti dva ustavna prava - pravo na kvalitetno obrazovanje i pravo zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja da se bore za svoj materijalni status. Kaže da od danas više nije moguće pomiriti ta dva prava.

"Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne mogu i neću sudjelovoati jer nemojmo zaboraviti da je to sustav u kojem imamo 463.000 učenika i učitelji, sigurna sam, brinu o učenicima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike.

Želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika koja itekako ovisi o motivaciji učitelja, a roditelji sigurno žele najbolje obrazovanje za svoju djecu i žele da njihova djeca ostanu u Hrvatskoj i dobro žive i oni su s pravom ljuti jer nijedna strana nije bila spremna za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija.

Pozivam sindikate i premijera da dijalog i da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija i nađu kvalitetan kompromis i stave djecu na prvo mjesto jer smo u protivnom svi gubitnici", apelira Divjak.

Za sutra je najavila konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu na kojem bi trebali razgovarati o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine koja je reformska.