SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZADNJA ŠANSA
 
Dina Petrokemija: Crodux jedina šansa za pokretanje proizvodnje
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 01.10.2013. - 08:33:00
Zadnja izmjena: 01.10.2013. - 09:54:22
RIJEKA - Predstečajna nagodba za Dina Petrokemiju jučer je zaključena na Trgovačkom sudu u Rijeci. Predstečajnu nagodbu potpisala je većina vjerovnika, istih onih koji su glasovali za plan predstečajne nagodbe što ga je sastavila uprava Dine na temelju prijedloga potencijalnog strateškog partnera, tvrtke Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.
Većinom su to mali vjerovnici, te tvrtke iz sastava Dinine matične Dioki grupe, dok su se poslovne banke, te državne institucije i tvrtke uglavnom protivile planu predstečajne nagodbe.

Upravo ta činjenica predstečajnu nagodbu Dina Petrokemije, iako je i službeno zaključena, čini prilično slabašnom, budući da istodobno predstečajna nagodba za sam Dioki nije postignuta.

U Diokiju, za razliku od Dine, najviše glasova imaju vjerovnici iz kategorije poslovnih banaka te državnih tijela i tvrtki, pa će, ode li Dioki u stečaj, biti vrlo upitno kako će se provesti predstečajna nagodba u Dini.

S druge strane, dio upućenih tvrdi kako bi plan predstečajne nagodbe za Dioki, koji su vjerovnici ovoga ljeta većinom glasova vratili na doradu, u svojoj novoj verziji trebao biti prihvaćen, na idućem ročištu, sazvanom za deset dana. No, čak i u tom slučaju obje tvrtke u vlasništvu Roberta Ježića ovise o potencijalnom strateškom partneru, Crodux plinu, koji bi za osiguravanje obrtnih sredstava i pokretanje proizvodnje trebao uložiti najmanje 16 milijuna eura u Dinu i još 11 milijuna u Dioki. Pored toga, da bi plan predstečajne nagodbe uspio, država ili tvrtke u njenom vlasništvu, točnije HEP, trebali bi otkupiti zemljište predviđeno za gradnju LNG terminala u Omišlju, od čega bi se isplatilo 23,5 milijuna eura Hypo banci kao založnom vjerovniku, te šest milijuna za plaće radnicima.

Unatoč svim navedenim neriješenim pitanjima, vodstvo Dine bilo je nakon ročišta održanog na Trgovačkom sudu vrlo optimistično.

– Predstečajni postupak ovime je praktički završio. Za Dina Petrokemiju to znači da se sada može izvršiti prodaja terena za gradnju LNG terminala državi, u skladu s odlukom Vlade od prošle godine, te najavama predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, koji je prije nekoliko tjedana najavio kupoprodaju. Od tog bi novca isplatili oko sedamdeset posto zaostalih plaća radnicima, a nakon toga, sa sredstvima strateškog partnera možemo ponovno pokrenuti proizvodnju, kazao je direktor Dine Fabio Giacometti.

Na pitanje kako bi se eventualni krah predstečajne nagodbe Diokija i njegov odlazak u stečaj odrazio na provedbu predstečajnog plana Dine, Giacometti odgovara kako bi se udio Diokija u Dina Petrokemiji u tom slučaju tretiro kao dio stečajne mase, što, smatra, ne mora biti prepreka ulasku strateškog partnera u Dinu.

– Interes Croduxa i dalje postoji, u kontaktu smo s njima i cijelo vrijeme neformalno surađujemo u svim aktivnostima. Od danas ta se suradnja može i formalizirati, kaže Giacometti, dodajući kako su radnici Dine u idealnom scenariju spremni pokrenuti proizvodnju polietilena u roku od 45 dana od uplate obrtnih sredstava i sredstava za pokretanje proizvodnje od strateškog partnera.

Povjerenik predstečajne nagodbe za obje tvrtke Mladen Janiška kaže kako je prihvaćanje plana za Dioki ključno za provedbu predstečajne nagodbe u Dini, iako procjenjuje da bi pokretanje proizvodnje bilo moguće i u Zagrebu i u Omišlju, ukoliko postoji interes i osigurana sredstva za to.