SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠPIJUNIRANJE
 
Der Spiegel: NSA špijunirala i Al Jazeeru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.09.2013. - 15:40:51
BERLIN - Američka sigurnosna agencija NSA špijunirala je Al Jazeeru, javlja Spiegel pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.
NSA je upala u zaštićenu komunikaciju i taj podvig se smatrao specijalnim uspjehom, prenosi portal Spiegel.de.

Prema dokumentima bivšeg agenta NSA-a Edwarda Snowdena, u koje je Spiegel imao uvid, američku sigurnosnu službu interesiralo je da upadne u unutrašnju komunikaciju Al Jazeera.

Jedan takav dokument, od 23. ožujka 2006. godine, otkriva da je "Centar za analizu mreže", odjeljenje NSA, uspio pristupiti i čitati komunikaciju "interesantnih meta", koje su bile specijalno zaštićene u sistemu ove medijske mreže.

Dokumenti pokazuju i da dužnosnici NSA-a, nakon analiza, nisu bili zadovoljni "jezikom" korištenim u komunikaciji. NSA je navela da su izabrane "mete" imale "visok potencijal kao obavještajni izvori".

Šifrirane informacije proslijeđene su dalje, odgovarajućim odjelima NSA-a na dalje analize, stoji u ovim dokumentima, u kojima nije objavljeno koliko dugo su špijunirani novinari ili menadžeri kuće, i je li "nadzor" i dalje u toku.

Prethodni dokumenti, u koja je Spiegel imao uvid, nisu precizirala da su i mediji bili špijunirani. Ali, kako se sve više informacija pojavljuje, obujam međunarodnog nadzora telefonske i internet-komunikacije nastavlja rasti.