SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Depoziti u bankama premašili 261 milijardu kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2017. - 12:21:23
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni depoziti u poslovnim bankama iznosili su na kraju lipnja 261,3 milijardu kuna, što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ukupni depoziti poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, bili su u lipnju 1,3 posto ili za 3,4 milijarde kuna veći nego mjesec dana prije, dok su na godišnjoj razini porasli 2,3 posto.
Pritom je depozitni novac krajem lipnja iznosio 64,2 milijarde kuna.

"Promatrano po sektorima, glavnina prirasta dolazi od nefinancijskih poduzeća. Trend visokih stopa rasta depozitnog novca, gotovo u cijelosti dvoznamenkastih, traje od ožujka 2013.", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

Poručuju da je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarstva i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.

"S druge strane, pad kamatnih stopa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišnje likvidnosti koja uzrokuje i pad kamatnih stopa na plasmanima.

Navedena obilježja nisu karakteristika samo hrvatskog financijskog tržišta, već ujedno odražavaju i globalno okruženje", ističu analitičari RBA.
Navode i da je u lipnju nakon pet mjeseci zaustavljeno razmjeno snažno mjesečno smanjivanje štednih i oročenih depozita, dominantno predvođeno smanjenjem u kategoriji deviznih depozita.
Naime, prvi put nakon četiri mjeseca ukupni štedni i oročeni depoziti zabilježili su blagi mjesečni rast od 0,2 posto ili 485 milijuna kuna, na 197,1 milijardu kuna.
Ipak, i deveti mjesec za redom zabilježili su pad na godišnjoj razini, za 2,4 posto.

"Padu dodatno doprinosi i jačanje kune u odnosu na euro, za 1,4 posto u lipnju u odnosu na lanjski lipanj, budući da u strukturi ovih depozita i dalje prevladavaju devizni depoziti, uglavnom u euru", navode analitičari RBA.

Oni su krajem drugog tromjesečja iznosili 162,3 milijarde kuna, od čega se na sektor kućanstava odnosilo 134 milijarde kuna.

Ukupni devizni štedni i oročeni depoziti čine 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita. Kunski štedni i oročeni depoziti iznosili su na kraju lipnja 34,8 milijardi kuna, što je 0,1 posto više nego mjesec dana prije, dok je na godišnjoj razini manje za 2,4 posto.