SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANGAŽMAN
 
David Cameron u vrhu Kineskog fonda za infrastrukturu
Autor/izvor: SEEbiz / Financial Times
Datum objave: 16.12.2017. - 13:16:10
LONDON - Bivši britanski premijer David Cameron dobit će jednu od vodećih pozicija u kineskom investicijskom fondu, osnovanom kako bi podržao kineski projekt "Pojas i put" kojemu je fokus infrastruktura.

Državno poduprtim fondom upravljat će privatne institucije iz Velike Britanije i Kine, a bivši birtanski premijer dobit će jednu od vodećih uloga koja tek treba bviti definirana, izvještava Financial Times. 

Fond je uspostavljen tijekom nedavnog posjeta britanskog ministra financija Philipa Hammonda Kini u sklopu nastojanjua za oživljavanjem globalnih trgovinskih odnosa prije nego što Britanija napusti Europsku uniju 2019. godine. 

Cameron je još u rujnu otkrio da je razgovarao o britansko-kineskom fondu s kineskim vicepremijerom Ma Kaijem tijekom posjeta Pekingu. Bivši birtanski premijer poprilično se pritajio nakon što je podnio ostavku u srpnju prošle godine. Nije preuzimao nikakve komercijalne ili diplomatske funkcije, s iznimkom angažmana u kampanji borbe protiv Alzheimerove bolesti i predsjedanja povjerenstvu za učinkovito trošenje humanitartne pomoći.

Fond i ostali investicijski sporazumi trebali bi uskoro označiti novu zlatnu eru u britansko-kineskim odnosima. 

Britanija već neko vrijeme nastoji ojačati financijske veze s Kinom, a dio tih nastojanja je i uspostava direktnog kanala za trgovinu juanom na londonskom financijskom tržištu. R5, londonska kompanija za tehnologiju u financijskom sektoru, osigurat će trgovinsku platformu za kineske banke. 

Još uvijek nije poznato kad će otpočeti povezivanje financijskih tržišta na relaciji Šangaj-London. Otkako je povezivanje najavljeno sredinom 2015. naišlo je na niz izazova koji se svode na premošćivanje osmosatne vremenske razlike između Britanije i Kine.

Niz trgovinskih sporazuma potpisanih ovoga tjedna povezani su s infrastrukturom projekta "Pojas i put" - projektom koji nastoji oživjeti trrgovinski pravac Put svile između Azije i Europe. 

Izvozna britanska agencija podržat će s 25 milijardi funti projekte diljem Azije. Osim toga, Britanija je odobrila 50 milijuna dolara priloga za Azijsku banku za infrastrukturne investicije koja bi tim novcem trebala osigurati prodor u manje razvijene države.