SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROVERZE
 
Daimler: Nemamo pojma kako je Kim Jong Un došao do naše limuzine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.04.2019. - 20:06:00
Zadnja izmjena: 29.04.2019. - 10:02:04
FRANKFURT - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un prošle godine se vozio svojim Rolls-Royce Phantomom, za koji se izvješćuje da je zamijenio njegov Mercedes-Benz. Međutim, čini se da se Kimova ljubav prema njemačkom inženjerstvu vratila na pravi put. Barem je tako bilo ovih dana u Rusiji.

Kim je viđen kako se vozi Mercedes-Maybach S600 Pullman Guardom u posjetu Rusiji gdje je razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom. Nije iznenađenje što je sjevernokorejski vođa odlučio držati se Mercedesa. Njemački proizvođač automobila izvozi svoje automobile širom svijeta.

Postoji samo jedan problem: Sjeverna Koreja nije jedan od Daimlerovih kupaca.

U izvješću Associated Pressa, glasnogovornica Daimlera Silke Mockert izjavila je kako tvrtka nema pojma kako su vozila Mercedes isporučena Sjevernoj Koreji. Dodala je da Daimler ima temeljno načelo da slijedi zakone u isporuci svojih proizvoda.

SAD zabranjuje prodaju luksuzne robe Sjevernoj Koreji, uključujući limuzine.

„Naša tvrtka više od 15 godina nema nikakvih poslovnih veza sa Sjevernom Korejom i strogo se pridržava embarga kojeg su nametnuli EU i SAD, dodala je Mockert u pisanoj izjavi poslanoj Associated Pressu. 

„Da bi se spriječile isporuke u Sjevernu Koreju i bilo koje od njezinih veleposlanstava diljem svijeta, Daimler je proveo sveobuhvatan proces kontrole izvoza. Prodaja vozila od strane trećih osoba, osobito rabljenih vozila, izvan naše je kontrole i odgovornosti. "

Ovo nije prvi put da je Kim Jong-Un bio viđen kako koristi Mercedes-Maybach S600 kao svoje službeno vozilo. Prošle godine, Kim je viđen kako se vozi Pullman Guardom u Južnoj Koreji.

Foto: Korea Summit Press Pool | AFP | Getty Images