SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANJAK RADNIKA
 
Crna Gora bez radnika, jedini izlaz uvoz radne snage iz Indonezije i Filipina
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 03.07.2019. - 10:40:19
PODGORICA - Radne snage u turizmu nedostaje i to je problem koji će tek eskalirati. Kako zadržati i platiti dobrog radnika na crnogorskom primorju biće domaći zadatak za državu i ugostitelje za narednu sezonu, a problema je sada već na pretek.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović za CdM kaže da imamo ozbiljan problem, te da je jedini izlaz da uvozimo radnu snagu iz Indonezije i Filipina.

On naglašava da je bilo jasno da će ove godine nedostajati radne snage, ali upozorava da će sljedeće godine problem biti još izraženiji.

"Svi zajeno treba da se zamislimo zašto je to tako. Evidentan je nedostatak radne snage , ali to nije slučaj samo kod nas. To muči u Hrvate. Teško je riješiti ovu situaciju", napominje Radulović.

On ističe da se primanja ne mogu povećati a da se ne ugrozi biznis. Šansa je, kako dodaje Radulović, da se smanje doprinosi, i da se to što se smanji kod doprinosa prebaci na plate.

I UPCG upozorava na probleme"Ali nisam siguran da će to biti dovoljno. Ljudi očekuju mnogo više nego što je realno da mogu da prime", napominje on.

Radulović napominje kako zbog svega ova ljetnja sezona trpi.

"Sljedeće godine nas čeka još veći problem. Moramo da razmišljamo o uvozu radne snage. Hrvatska je krenula sa Filipinima i Indonezijom. To moramo i mi da učinimo. Bez toga, mrka kapa za nas", kazao je Radulović za CdM.

Unija poslodavaca upozorila je da ni Crna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage koji uveliko potresa zemlje regiona i šire, a posljedice odliva u našoj zemlji, tvrde oni, već uveliko se osjećaju.

U Uniji poslodavaca Crne Gore UPCG vjeruju da će odliv radnika, ukoliko se nastavi ovim tempom, biti razoran po crnogorsko tržište rada, posebno ako se ima u vidu da se Crna Gora godinama unazad borila sa nedostatkom adekvatne radne snage i isti nadomješćivala zapošljavanjem strane radne snage, posebno iz zemalja regiona, a koja se sada okreće evropskom tržištu i Hrvatskoj kao nama najbližoj zemlji članici EU.

S ovim problemom suočava se i susjedna Hrvatska. Kako pišu tamošnji mediji, drastičan je nedostatak radne snage, a sljedeća godina mogla bi biti još dramatičnija.

Valja napomenuti da je veliki broj crnogorskih radnika u turizmu ove godine otišao da radi u Hrvatsku prvenstveno zbog značajno većih zarada.