SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
CRBC-u će za Pelješki most trebati 70.000 tona čelika
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 16.01.2018. - 13:55:00
Zadnja izmjena: 16.01.2018. - 13:58:27
ZAGREB - Konzorcij kineskih tvrtki, predvođenih China Road and Bridge Corporation (CRBC), ponudio je da će Pelješki most sagraditi za 2,08 milijardi kuna za tri godine. 

Odluka o izboru kineske ponude, koju su Hrvatske ceste donijele u petak, bila je očekivana jer su ostale dvije ponude bile znatno skuplje. Kinezi su, osim zbog najniže cijene i roka gradnje koji je pola godine kraći od navedenog u natječaju, bili favoriti za gradnju najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj i zbog odličnih referencija.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i njegova gradnja CRBC-u ne bi trebala biti problem s obzirom na to da ta tvrtka gradi mostove duge i nekoliko desetaka kilometara. Donghai Bridge, dug 32,5 kilometara, koji je sagradila ta tvrtka 2005. godine, bio je najduži most preko mora. CRBC je tri godine poslije završio gradnju još dužeg mosta u zaljevu Hangzhou, a dug je čak 35,6 kilometara, piše Večernji list.

Da se umjesto za most, Hrvatska odlučila za gradnju tunela koji bi spojio s maticom krajnji jug zemlje, a što su neki stručnjaci predlagali, CRBC bi se vjerojatno javio i na taj natječaj. Ta tvrtka u svojim referencijama ima i projekt Shanghai Yangtze, koji čine most i tunel ukupne dužine 25 kilometara. CRBC je jedna od četiri najveće državne kineske građevinske kompanije, a dio je tvrtke China Communications Construction Company, koja godišnje uprihodi gotovo 55 milijardi dolara. Osim mostova i tunela, ta kompanija osnovana 1958. godine gradi i morske i zračne luke, željezničke pruge, autoceste...

Ima podružnice i urede u gotovo 50 zemalja u Aziji, Africi, Europi i Južnoj i Sjevernoj Americi. U hrvatskom susjedstvu CRBC već je radio i radi na nekim važnim infrastrukturnim projektima. U Srbiji je ta tvrtka sagradila 1,5 kilometara dug Pupinov most u Beogradu. Ugovor o gradnji tog mosta vrijednog 170 milijuna eura potpisale su srbijanska i kineska vlada, a gradnju je kreditom od 144 milijuna eura sufinancirala kineska Exim banka, a ostali iznos vlada Srbije. Kinezi su se pritom obvezali da će 45 posto građevinskog materijala za gradnju mosta biti iz Srbije. CRBC je za potrebe svojih radnika koje je doveo iz Kine na gradilište Pupinova mosta, podigao naselje za smještaj 200-tinjak ljudi.

Kinezi su Pupinov mosti sagradili za tri godine. CRBC je dobio i posao gradnje 41 kilometra autoceste Bar – Boljare u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost tog posla je 809 milijuna eura, a i taj posao financira se većim dijelom kreditom Exim banke, a manji dio novca daje Crna Gora. Kinezi su se obvezali da će 30 posto od oko 4000 ljudi, koliko će ih biti zaposleno na tom projektu u jeku radova, biti domaći radnici. Autocesta bi trebala biti sagrađena do 2019. Kinezi su poslove u našem susjedstvu dobili izravnim dogovorom s tamošnjim vladama, ali su se za Pelješki most morali izboriti na javnom natječaju, i to za projekt koji s 85 posto iznosa sufinancira Europska unija.

Prema neslužbenim informacijama, savjetnici su im u regiji Stjepko Boban, bivši direktor Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, inače jedan od osumnjičenih u aferi Remorker, te Radoman Božović, bivši srbijanski premijer iz doba Slobodana Miloševića.

– S Kinezima je najveći problem u ovom slučaju bio objasniti im da moraju ići na javni natječaj i da pri tome nije sigurno da će taj posao i dobiti. Ovo je prvi put da se CRBC javio na natječaj u jednoj od članica EU i da je dobio posao – kaže Siniša Malus iz Kineske jugoistočno-europske poslovne asocijacije.

On smatra da, za razliku od Srbije i Crne Gore, CRBC neće u Hrvatsku dovesti brojne radnike iz Kine jer Pelješki most ne kreditira Exim banka kao što je to slučaj u spomenutim državama.