SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BATERIJE
 
Continental bi mogao uložiti u proizvodnju baterija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2017. - 17:55:59
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobilske opreme Continental razmatra mogućnost ulaganja u proizvodnju baterija kako bi konkurirao azijskim i američkih proizvođačima, kazao je u intervjuu za specijalizirani tjednik izvršni direktor kompanije Elmar Degenhart.

"Ideja o proizvodnji inovativnih baterija sasvim nam je prihvatljiva", kazao je Degenhart u razgovoru za tjednik Automobilwoche, objavljenom u subotu.

"Isto vrijedi i za proizvodnju baterijskih ćelija", dodao je.

Napominje pritom kako Continental ne bi ulagao u litij-ionske baterije koje su već u širokoj upotrebi već u novu generaciju baterija s krutim elektrolitima. Njihova bi proizvodnja mogla započeti 2024. ili 2025. godine, napominje.

"Potreban nam je veliki tehnološki pomak na području energetske gustoće i troškova", pojasnio je.

"Takve baterije mogu obavljati funkciju i bez tekućeg elektrolita pa su puno manje zapaljive", pojasnio je.

Iako europski proizvođači automobila isporučuju električne automobile s ugrađenim baterijama, Europa nema značajnog proizvođača u tom tržišnom segmentu i većina elemenata baterija proizvodi se u Aziji.

Na tržištu dominiraju japanski Panasonic i NEC, korejski LG i Samsung, kineski BYD i CATL, te američki Tesla.

Direktor Continentala kaže kako priželjkuje formiranje konzorcija radi podjele troškova koje procjenjuje na tri milijarde eura. Dodaje i da bi tvornica financirana tim novcem mogla baterijama opskrbljivati oko 500 tisuća električnih automobila godišnje.

Europska unija ugostila je u listopadu izvršne direktore automobilskih, kemijskih i inženjerskih kompanija koji su raspravljali o razvoju proizvodnje baterija u regiji. Iz Bruxellesa su poručili da bi mogli financijski poduprijeti kreiranje konzorcija koji zamišlja čelnik Continentala.

On pak dodaje kako bi bilo logično izgraditi tri tvornice - jednu u Europi, jednu u Americi i jednu u Aziji.

Pritom Njemačka po njegovim riječima ne dolazi u obzir kao moguća lokacija u Europi zbog visoke cijene električne struje. Čelnik Continentala podsjeća da LG i Samsung grade manje tvornice baterija u Poljskoj i Mađarskoj gdje je struja 50 posto jeftinija.