SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne iznad 65 dolara, čeka se potpisivanje američko-kineskog sporazuma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.01.2020. - 19:39:58
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara budući da se pozornost investitora nakon stišavanja napetosti između SAD-a i Irana okreće najavljenom ovotjednom potpisivanju inicijalnog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,01 dolar. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 59,10 dolara.

Cijene nafte poskočile su na najvišu razinu u gotovo četiri mjeseca nakon što je SAD bespilotnim letjelicama usmrtio iranskog zapovjednika Kasima Sulejmanija. Iran je uzvratio raketnim napadom na američke baze u Iraku.

Washington i Teheran ipak su se odmaknuli s ruba izravnog sukoba, što je stišalo nervozu na naftnim tržištima. Tako je cijena barela na londonskom tržištu u prošlom tjednu nakratko dotaknula 71,75 dolara da bi u petak završila ispod razine od 65 dolara.

"Smatramo da se cijene nafte neko vrijeme vjerojatno neće značajnije mijenjati s obzirom na stišavanje američko-iranskih napetosti i posljedično napuštanje procjena o mogućim poremećajima u opskrbi", kazao je Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

"Ovog tjedna trebala bi biti potpisana Faza 1 trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država i Kine ali čini nam se da je sporazum u velikoj mjeri već uračunat u cijene i malo je vjerojatno da će im dati snažan poticaj", dodao je Tchilinguirian.

Sporazum bi trebao biti potpisan u srijedu u Washingtonu. Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvao je najmanje 200 ljudi na ceremoniju potpisivanja, ali dvije zemlje još nisu doradile pojedinosti dokumenta koji će biti potpisan, priopćili su u petak dužosnici Bijele kuće.
Trenutno su cijene na fizičkom tržištu nafte u Londonu 72 centa više od onih na terminskim tržištima. U prethodnom je tjednu ta razlika iznosila 84 centa. Na američkom tržištu razlika se smanjila s 23 na samo četiri centa.
Takva je pojava na tržištu obično naznaka stišavanja bojazni od poremećaja u opskrbi, napominje Reuters.

"Cijene su pale budući da su tržišni akteri zaključili da su unatoč značajnom pojačavanju napetosti između Sjedinjenih Država i Irana male šanse da će to utjecati na proizvodnju nafte", tumači Tamas Varga iz PVM-a.

"Nervoza je u značajnoj mjeri stišana pa su cijene nafte završile tjedan osjetno ispod najviših razina ... Procjenjuje se da se neće dulje zadržavati na višim razinama ako ne bude ugrožena fizička proizvodnja", dodaje Varga.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 67,04 dolara, što znači da je oslabila 22 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.