SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne iznad 50 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.07.2016. - 17:00:44
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara, pri čemu su naznake usporavanja azijske potražnje bile protuteža ocjeni saudijskog ministra o obnovi ravnoteže na tržištima.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,31 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni u elektronskoj trgovini na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 48,99 dolara.

Američko je tržište danas zatvoreno zbog Dana neovisnosti.

Tržište je poduprla ocjena saudijskog ministra energetike Khaleda Al-Faleha o obnovi ravnoteže na tržištu, što se po njemu odražava i u cijenama. S njim se složio i glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Utjecaj tog faktora neutralizirale su pak ocjene da bi potražnju za naftom a time i cijene mogle prigušiti slabe rafinerijske marže, zbog kojih rafinerije smanjuju poslove prerade. To se vremenski podudarilo s početkom sezonskih radova na održavanju u azijskim rafinerijama.

"Rafinerije u Aziji već su počele smanjivati preradu... i pojavila su se izvješća o teškoćama s prodajom nekih pošiljki (nafte)", upozorili su u bilješci analitičari Morgan Stanleya.

Ulagači također čekaju prognoze o američkoj proizvodnji, nakon što su novi podaci pokazali povećanje broja bušotina u prošlom tjednu. Time je njihov broj povećan u četiri od ukupno pet proteklih tjedana, navodi Reuters. Time je lipanj bio najbolji mjesec kada je u pitanju obnova proizvodnje u SAD-u od prošlog kolovoza.

U Norveškoj su pak radnici u naftnom sektoru u subotu potpisali sporazum s poslodavcima, te je izbjegnut štrajk u tom važnom europskom proizvođaču nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 45,42 dolara, što znači da je pala 85 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.