SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte prekoračile 67 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.07.2019. - 20:29:20
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 67 dolara zbog zatvaranja naftnih platformi u Meksičkom zaljevu u očekivanju oluje i pojačanih napetosti na Bliskom istoku nakon incidenta s britanskim tankerom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,33 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,85 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 60,68 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,60 dolara.

Tržišta je jučer potaknulo izvješće američke vlade, koje je pokazalo snažan pad zaliha u prošlom tjednu, za čak 9,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali smanjenje za 3,1 milijun barela. Dodatno je cijene potaknulo zatvaranje platformi u Meksičkom zaljevu u očekivanju moguće prve velike oluje u sezoni uragana u Atlantskom oceanu.
Američki proizvođači jučer su ugasili gotovo trećinu proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Danas su na raspoloženje utjecale i napetosti na Bliskom istoku. Jučer je Iran upozorio Britaniju na moguće posljedice zarobljavanja iranskog tankera a danas su prema priopćenju britanske vlade tri iranska plovila u Hormuškom tjesnacu pokušala blokirati prolaz britanskom brodu kojim upravlja British Petroleum.

Iranski su se brodovi povukli nakon nakon upozorenja britanskog ratnog broda, dodaje Reuters.

„Ono što se dogodilo bilo je djelomično očekivano. Istaknuli smo u prošlom tjednu da će Iran vjerojatno učiniti nešto takvo", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

„Možda su malo uzvitlali prašinu ali ništa se na kraju nije dogodilo. Za sada svjedočimo tek zastrašivanju i psihološkom ratu... Da bi cijene snažno reagirale, nešto bi se stvarno trebalo dogoditi", dodao je.

Cijene nafte podupire i slabljenje dolara nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Jerome Powell potaknuo očekivanja o smanjenju ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

"Powell je kao mogući razlog za snižavanje kamatnih stopa naveo trgovinsku neizvjesnost koja prijeti gospodarskom rastu. Nije stoga nimalo čudno što su cijene dionica poskočile a dolar oslabio, što je dodatno poduprlo cijene nafte i ublažilo strahovanja za rast potražnje", tumače analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

Značajniji rast cijena u takvom okruženju zakočila je danas procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da će se svjetska potražnja za njezinom naftom iduće godine smanjiti zbog konkurenata koji povećavaju proizvodnju. Time su signalizirali mogući opetovani višak u opskrbi unatoč sporazumu o ograničenju proizvodnje.
Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 66,10 dolara, što znači da je porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.