SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte porasle iznad 59 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.10.2019. - 17:08:00
Zadnja izmjena: 22.10.2019. - 17:08:42
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 59 dolara nakon signala iz Kine o napretku u trgovinskim pregovorima sa SAD-om.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ponedjeljak porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,26 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 26 centi višoj cijeni od 53,57 dolara.

Kina i Sjedinjene Države postigli su napredak u trgovinskim pregovorima, izjavio je danas zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng, dodajući da bi se svi problemi mogli riješiti budu li se dvije strane međusobno uvažavale.

„Optimizam u vezi trgovinskih pregovora i dalje će poticati dobro raspoloženje na financijskim tržištima ali averzija prema riziku mogla bi se vratiti ukoliko se razgovori otegnu ili dođe do problema", upozorava Lukman Otunuga iz FXTM-a.

Izrazitiji rast cijena zakočila je danas i zabrinutost za svjetsko gospodarstvo.

U prošlom je tjednu Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao da će zbog američko-kineskog trgovinskog rata i trgovinskih sporova širom svijeta svjetsko gospodarstvo ove godine porasti tri posto, najslabije od globalne financijske krize prije deset godina.

Slabiji gospodarski rast znači i slabiju potražnju za robom poput nafte.

Cijene pritišće i očekivanje da će najnovija izvješća pokazati rast američkih zaliha sirove nafte, šesti tjedan zaredom. Zalihe derivata i benzina vjerojatno su pale, prema Reutersovom istraživanju.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće sutra a vlada u četvrtak.

"Očekivanja da će API i EIA (uprava za energetiku op.ur.) izvijestiti da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle oko tri milijuna barela zasigurno ne popravljaju raspoloženje", konstatira analitičar ING-a Warren Patterson.

"Takav, vidljivi rast zaliha upućuje, zajedno s kontinuiranom zabrinutošću za potražnju, na pretpostavku da će cijene teško rasti kroz dulji vremenski period prije sastanka OPEC%2B početkom prosinca ", dodaje Patterson.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima, predvođene Rusijom, obvezale su se ograničavati opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno do ožujka 2020. OPEC ponovo će se sastati 5. i 6. prosinca.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je da će u sljedećih nekoliko godina američka proizvodnja nafte vjerojatno dosegnuti vrhunac, dok trenutne cijene nafte ograničavaju stope rasta.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,50 dolara, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.