SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRIJEDNOST BARELA
 
Cijene nafte ponovo kliznule prema 102 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.08.2014. - 14:38:00
Zadnja izmjena: 28.08.2014. - 16:02:14
LONDON - Cijene nafte ponovo su u četvrtak pale na međunarodnim tržištima, pritisnute obilnom ponudom i mlakom potražnjom povezanom sa slabim rastom svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 25 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 102,47 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 40 centi, na 93,48 dolara.

Analitičari prognoziraju da će ove godine naftna opskrba premašiti potražnju.

"Nafte ima posvuda", ističe Tony Nunan iz Mitsubishi Corpa. "Opskrba je jednostavno prekomjerna a potražnja grozna", dodaje.

Hans Van Cleef iz ABN AMRO Banka slaže se s tom ocjenu, dodajući da su cijene nafte u ugovorima s kratkim rokovima isporuke "pale zbog slabe potražnje i prekomjerne ponude".

"Tržište bi u kraćem roku trebalo računati na niže cijene nafte", dodaje.

U posljednje je tri godine naglo povećanje proizvodnje nafte u Sjevernoj Americi više je nego kompenzirao smanjenu proizvodnju povezanu sa sukobima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, izvješćuje američka vlada.

Proizvodnja nafte u SAD-u porasla je više od četiri milijuna barela dnevno između siječnja 2011. i srpnja 2014. U istom je razdoblju svjetska proizvodnja zbog neplaniranih poremećaja u opskrbi smanjena za 2,8 milijuna barela dnevno, pokazuje izvješće Washingtona.

"Rekordna je proizvodnja tekućih goriva u SAD-u više nego nadoknadila učestale neplanirane poremećaje u opskrbi u proteklim godinama", navodi se u izvješću.

Globalna potražnja za naftom porasla je ispod očekivanja u posljednjih nekoliko godina, a analitičari upozoravaju da bi na potrošnju goriva mogao negativno utjecati i trgovinski spor povezan s krizom u Ukrajini.

Tjedno izvješće američke vlade nije značajnije utjecalo na naftna tržišta jer je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,1 milijun barela dok su zalihe u ključnom naftnom čvorištu u Cushingu porasle više od 500 tisuća barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njezine nafte jučer iznosila 100,06 dolara, što znači da je bila 24 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.