SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale prema 63 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.07.2019. - 18:20:46
LONDON - Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema razini od 63 dolara, opterećene skromnim padom američkih zaliha koji signalizira posustajanje potražnje, a dodatni im je uteg bila zabrinutost za globalno gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,51 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,42 dolara. Na američkom se tržištu danas trgovalo po 51 centi nižoj cijeni, od 56,83 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,09 dolara.

Tržišta su jučer poduprli rast američkog tržišta dionica i pad aktiviranih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu.

Danas su se trgovci usmjerili na skroman pad zaliha u SAD-u, za samo 1,1 milijun barela.

"Rast cijena ograničilo je izvješće državne uprave za energetiku (EIA) prema kojem su se zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile za 1,1 milijuna barela. Usporedbe radi, analitičari su očekivali da će pasti za tri milijuna barela a dan ranije objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je pad za pet milijuna barela", objavio je Cantor Fitzgerald Europe.

Američke zalihe pale su manje no što se očekivalo budući da su rafinerije u prošlom tjednu potrošile manje sirove nafte nego tjedan dana ranije, a preradile su i dva posto manje nafte nego prije godinu dana, pokazuju službeni podaci EIA-e, unatoč vrhuncu ljetne sezone potražnje za benzinom.

To upućuje na zaključak da potražnja za naftom u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču, možda usporava zbog naznaka slabljenja gospodarstva. Nove narudžbe u američkoj industriji pale su u svibnju drugi mjesec zaredom, pokazali su službeni podaci, dodatno potpirujući zabrinutost za gospodarstvo.