SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod 64 dolara nakon saudijske najave obnove opskrbe
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.09.2019. - 18:32:42
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila skoru obnovu proizvodnje, prepolovljene nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 4,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,15 dolara nižoj cijeni, od 58,19 dolara. Jučer je zatvaranje tržišta dočekao u minusu 3,56 dolara.

Cijene su jučer naglo pale nakon što je novi saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman objavio da je opskrba zahvaljujući posezanju u rezerve vraćena na razinu na kojoj je bila prije napada Hutija.

Po njegovim će riječima Saudijska Arabija u rujnu i listopadu u prosjeku proizvoditi 9,89 milijuna barela dnevno i obaveze prema kupcima u ovom mjesecu bit će ispunjene u cijelosti.

Do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dosegnut će 11 milijuna barela dnevno, odnosno 12 milijuna do kraja studenog, i time će se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada.

Iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u međuvremenu su objavili da prema njihovim procjenama trenutno nema potrebe za posezanjem u rezerve zbog smanjene ponude nafte.

"Pred tržištem nafte izazovan je period. Napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u posljednje vrijeme bolno su istaknuli rizike po opskrbu naftom i zato ciijene nakratko mogu poskočiti u svakom trenutku", konstatira Carsten Fritsch iz Commerbanka.

Geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i dalje su povišene nakon što je Saudijska Arabija priopćila da će objaviti dokaze koji povezuju Iran s napadima. SAD je već poručio kako smatra da iza napada stoji Iran koji pak opovrgava te tvrdnje.

Odnosi između SAD-a i Irana pogoršavaju se otkako je američki predsjednik Donald Trump u prošloj godini povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovno uveo sankcije na iranski izvoz nafte.

Analitičari ujedno upozoravaju i na nepovoljan odnos ponude i potražnje. "Rast potražnje posustaje, ponuda nafte proizvođača izvan OPEC-a znatno raste, a proizvodna disciplina OPEC%2B u posljednje vrijeme slabi", tumači Fritsch.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuje opskrbu od početka godine za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi ograničila višak u opskrbi i poduprla cijene. Njihova nastojanja minira veća proizvodnja u SAD-u, potaknuta procvatom proizvodnje nafte iz škriljaca.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 67,89 dolara, što znači da je porasla 1,46 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.