SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte ispod 62 dolara, trgovci zabrinuti za potražnju zbog skoka američkih zaliha
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.12.2017. - 17:15:58
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara budući da ulagače brine neočekivano veliko povećanje američkih zaliha derivata, potpirujući zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,55 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,64 dolara. Na američkom tržištu danas nije bilo značajnijih promjena u cijeni u barelom se trgovalo po 56,16 dolara. U srijedu pojeftinio je 1,66 dolara.

Tržišta je jučer poljuljalo službeno izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo skok zaliha benzina u prošlom tjednu za čak 6,8 milijuna barela. Ostali derivati, uključujući Zalihe sirove nafte smanjile su se za 5,6 milijuna barela.

"Jučer su cijene poprilično pale i čini se da zasada vrijedi pravilo 'kratkoročno prodajte, kupnje ostavite za kasnije'", opisuje raspoloženje na tržištu glavni direktor tvrtke Saxo Bank Ole Hansen.

"U ovo vrijeme u godini likvidnost pada i svi nastoje smanjiti a ne povećati rizik", dodaje Hansen.

PVM Oil Associates u bilješci klijentima piše: "Zalihe drugih naftnih proizvoda pale su u prošlom tjednu za 5,36 milijuna barela. Neto rezultat je pad ukupnih komercijalnih naftnih zaliha za 2,52 milijuna barela".

"Trenutno su gotovo sedam posto ispod prošlogodišnje razine i više su samo 3,9 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. U cjelini gledano, tjedni podaci nisu bili tako loši kao što se čini na prvi pogled", dodaju.

Trgovce koji špekuliraju s rastom cijena više brine povećanje američke proizvodnje nafte za 25.000 barela dnevno, na 9,71 milijun barela dnevno. To je najveći obujam proizvodnje od prve polovine 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ogromna američka proizvodnja prijeti naporima koje predvode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija, da proizvodnju i potražnju dovedu u ravnotežu nakon višegodišnjeg viška u opskrbi.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 60,73 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni dan trgovanja.