SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte ispod 31 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.02.2016. - 13:47:32
LONDON - Cijene nafte u četvrtak su ponovo kliznule na svjetskim tržištima uslijed zabrinutosti oko izgleda za potražnjom u neizvjesnom globalnom okruženju, a dodatno ih je pritisnuo najnoviji podatak iz SAD-a o rekordnim zalihama sirove nafte u tamošnjem ključnom čvorištu za isporuke. 
Cijena barela nafte na londonskom tržištu skliznula je za 31 cent, na 30,53 dolara. Na zatvaranju u srijedu bila je u blagom plusu od 52 centa.

Nafta je pojeftinila i na američkom tržištu, za gotovo 70 centi, na 26,76 dolara. Kreće se tako nedaleko 26,19 dolara, najniže cijene od 2003. godine, na koju je nakratko skliznula u siječnju. U trgovanju dan ranije cijena barela završila je u minusu od 49 centi, nakon objave izvješća američke vlade o rekordno visokim zalihama.

"Cijene klize zbog nepovoljnih fundamenata, dok se cjenovni rat vodi unutar članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) radi udjela na azijskom tržištu", kazao je Bjarne Schieldrop, analitičar za tržišta roba u švedskoj banci SEB.

Dodao je kako se pad cijena nafte dijelom pripisuje općenitom povlačenju ulagača na globalnoj razini iz rizične imovine.

U fokusu tržišta bio je i Iran jer je azijskim kupcima ponudio nešto niže cijene sirove nafte u odnosu na one Saudijske Arabije, a što je znak da se proizvođači sniženim cijenama i dalje bore za veći udio na tržištu. Iako ih mjesečno utvrđuje za kupce u Aziji, svome najvećem tržištu, u razini onih koje nudi Saudijska Arabija, za ožujak je Iran ponudio određene popuste, pa je takav neuobičajen potez naveo na zaključak da je Teheran spreman nuditi popuste kako bi vratio tržišne udjele nakon ukidanja sankcija.  

Od važnih vijesti za tržište izdvaja se izvješće američke uprave za energetiku, koje je u srijedu pokazalo da su zalihe sirove nafte u glavnom američkom čvorištu za isporuke Cushingu porasle na rekordne razine od gotovo 65 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas na svojim mrežnim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 25,93 dolara, što znači da je smanjena za gotovo 2,5 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.