SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BEZ PROMJENE
 
Cijene nafte i dalje ispod 106 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.02.2014. - 17:09:38
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na londonskom tržištu ispod razine od 106 dolara za barel, pritisnute povećanom proizvodnjom na Sjevernom moru i u Libiji, dok im u SAD-u podršku i dalje pružaju niske temperature.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 105,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 97,67 dolara.

Proizvodnja u Libiji i na Sjevernom moru povećana je i pruža potporu cijenama na londonskom tržištu. U Libiji je obnovljen izvoz iz velikog naftnog polja El Šarara dok je na Sjevernom moru obnovljena proizvodnja u polju Buzzard.

"Povećanje opskrbe vjerojatno će nastaviti pritiskati cijenu na londonskom tržištu. S druge strane, cijenu na američkom tržištu poduprli su podaci o zalihama koje je objavio Američki institut za naftu (API)", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Jučer objavljeno API-jevo izvješće pokazalo je da su zalihe sirove nafte u važnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu smanjene u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela a zalihe derivata, uključujući i lož ulje, za 1,5 milijuna barela.

Ukupno su po podacima API-ja američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 384 tisuća barela. Pozornost se sada okreće službenim podacima američke vlade koje će biti objavljeno tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 102,55 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.