SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte balansiraju između slabijeg dolara i posustajanja kineske ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.03.2015. - 15:02:38
LONDON - Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima na razini od 56 dolara, balansirajući između slabijeg dolara i naznaka usporavanja kineskog gospodarskog rasta i rekordne proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji.
Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 47,75 dolara.

Dolar je oslabio 0,3 posto prema euru, podupirući potražnju za robom poput nafte čije su cijene izražene u američkoj valuti, s obzirom na pojačanu kupovnu moć ostalih valuta.

Utjecaj slabijeg dolara na cijene nafte ublažili su pak razočaravajući podaci iz Kine, drugog svjetskog gospodarstva i vodećeg uvoznika nafte, budući da su pokazali pad aktivnosti u proizvodnom sektoru u ožujku.

Kineski podaci nadovezali su se na priopćenje iz Saudijske Arabije da se u toj zemlji trenutno prozivodi oko 10 milijuna barela nafte dnevno, što je blizu najviše razine u povijesti i oko 350.000 barela dnevno više nego što se prema službenim podacima proizvodilo u veljači.

Prošlogodišnja odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se umjesto na cijene fokusira na očuvanje tržišnog udjela rezultirala je padom cijena i dodatno je pogoršala prekomjernu ponudu nafte na svjetskim tržištima. Očekuje se da će tržište biti najslabije u drugom tromjesečju, budući da će sezona grijanja završiti a još neće početi ljetna sezona vožnje.

U konzultantskoj tvrtki FGE predviđaju da će u razdoblju od travnja do lipnja višak nafte na globalni tržištima dosegnuti dva milijuna barela dnevno. "Očekujemo da će se cijene nafte ponovno naći pod pritiskom", napominju u bilješci.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 50,3 dolara, što znači da je pala za 37 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.