SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Cijena nafte u Londonu stabilizirala se iznad 92 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.10.2014. - 13:25:50
LONDON - Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 92 dolara, odmaknuvši se s najniže razine u posljednjih 27 mjeseci koju su dotaknule dan ranije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 92,39 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo također po 40 centi nižoj cijeni u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, od 89,39 dolara.

Cijena barela u Londonu dosegla je u jednom trenutku u ponedjeljak najnižu razinu od lipnja 2012. godine od 91,25 dolara, zbog obilne ponude nafte visoke kvalitete koja premašuje potražnju iz Atlantskog bazena i Azije.

Zasićenost na strani opskrbe na nekoliko je tržišta zasjenila bojazni da bi zbog sukoba na Bliskom istoku moglo doći do poremećaja u ponudi, unatoč tome što traju borbe u pojedinim dijelovima Iraka, inače drugog po veličini proizvođača u OPEC-a.

No, slabljenje dolara zaustavilo je pad cijena nafte. Američka valuta pretrpjela je u ponedjeljak najveći dnevni pad prema košarici valuta od mjeseca siječnja. Cijene nafte izražene su u dolarima te je njegovo slabljenje čini jeftinijom za vlasnike ostalih valuta.

"Prolazimo kroz razdoblje konsolidacije. Na tržištu se općenito rasprodavalo u prošlome tjednu, a cijene su još uvijek u silaznom trendu", rekao je Tony Machaček iz londonskog Jefferiesa.

Dramatični pad cijena nafte tijekom posljednjih nekoliko mjeseci navela je neke analitičare na razmišljanje da je doba relativno visokih cijena možda pri kraju, budući da naftna proizvodnja raste brže nego potrošnja.

Na potražnjoj strani, pak, podaci pokazuju da je njemačka industrijska proizvodnja pala u kolovozu daleko više nego što se očekivalo, i najviše od početka 2009. godine. "Njemački podaci ne pokazuju dobru sliku", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Proizvodnja u Sjedinjenim Državama skočila je za više od 3 milijuna barela dnevno od 2010. godine. Usporeni globalni gospodarski rast, pak, pritisnuo je potražnju za gorivom, energetska učinkovitost se poboljšala, a korištenje alternativnih goriva također stavlja pod kontrolu potražnju za naftom.

Ono što se događa u naftnim tržištima predstavlja "učinak ogromnog porasta proizvodnje američke nafte", tvrdi Daniel Yergin iz IHS, inače povjesničar za područje nafte.

Investitori očekuju američke podatke o stanju zaliha u potrazi za naznakama potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte. U Reutersovom istraživanju procjenuje se da su američke zalihe sirove nafte porasle u prošlom tjednu za 1,4 milijuna barela, na 358 milijuna barela. Podaci te ankete uvijek se objavljuju uoči tjednih izvješća o zalihama Američkog instituta za naftu (API) i izvješća američke vlade.

Ministri članica Organizacije zemalja izvoznica nafte susrest će se u Beču sljedećeg mjeseca kako bi razgovarali o razini proizvodnje i možda donijeli odluku da je smanje.

"Dok OPEC ne učini neke poteze kako bi smanjio opskrbu, cijene nafte vjerojatno ostaju pod pritiskom", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte jučer iznosila 90,40 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.