SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijena nafte na londonskom tržište stabilne nadomak 64 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.12.2017. - 14:25:08
LONDON - Cijene nafte u srijedu su se stabilizirale nadomak 64 dolara na londonskom tržištu, dok su na američkom blago porasle zbog očekivanja daljnjeg pada američkih zaliha i nastavka prekida isporuka cjevovodima Forties na Sjevernom moru.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu tijekom prijepodneva iznosila je 63,81 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio za 21 cent, na 57,72 dolara. 

Američki naftni institut (API) u utorak je objavio da su američke zalihe sirove nafte u tjednu do 15. prosinca pale za 5,2 milijuna barela, na 438,7 milijuna barela. U fokusu tržišnih sudionika sada su službeni podaci američke vlade o stanju zaliha, koji će biti objavljeni tijekom dana. 

"Cijene sirove nafte blago su uvećane zbog očekivanja novog, snažnog smanjenja zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama", napisali su analitičari banke ANZ u najnovijoj bilješci.

Podršku cijenama nafte pružaju i prekidi u radu sustava opskrbe cjevovodima Forties na Sjevernom moru. Iz operatera cjevovoda Ineosa u srijedu su objavili da su popravci na cjevovodu u tijeku, a nadaju se da će pukotine moći popraviti u roku od dva do četiri tjedna od zatvaranja cjevovoda 11. prosinca.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 61,72 dolara, što znači da je uvećana osam centi u usporedbi s danom ranije.