SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijena nafte iznad 58 dolara, balansiraju između većih američkih zaliha i manje globalne opskrbe
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2017. - 15:42:37
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 58 dolara, balansirajući između neočekivanog rasta američkih zaliha i smanjene opskrbe globalnih tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,44 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 52,28 dolara.

Tržišta podupiru izjave ministra energetike Saudijske Arabije s početka tjedna da je Rijad čvrsto odlučio okončati prekomjernu opskrbu tržišta koja je pod pritiskom držala cijene dulje od tri godine.
Nafta je na fizičkom tržištu sada skuplja nego u terminskim ugovorima, što signalizira snažnu potražnju na mnogim velikim tržištima, uključujući i Europu.
Budući da cijene nafte rastu već tjednima, neki su se ulagači odlučili za dobitonosne prodaje, kažu brokeri.

"Trend je uzlazni ali dosegnuo je plafon", drži Robin Bieber, analitičar i direktor londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.
Kočnica je danas bio rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za blagih 856.000 barela, pokazuju službeni podaci američke vlade. Analitičari su očekivali pad za 2,6 milijuna barela.

Američka proizvodnja sirove nafte porasla je u prošlom tjednu za 1,1 milijun barela dnevno, na 9,5 milijuna barela dnevno, zbog uragana Natea, dok je izvoz dosegnuo novu rekordnu prosječnu razinu u četverotjednom razdoblju od 1,7 milijuna barela dnevno.

Protuteža je tim faktorima zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka. Tako su isporuke s polja u sjevernom Iraku preko turske luke Ceyhan pale nakon što je iračka vlada prošlog tjedna preuzela kontrolu nad gradom Kirkukom, izazvana kurdskim referendumom o neovisnosti.

Globalna potražnja istodobno raste pa u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) procjenjuju da će se do 2040. godine neto uvoz sirove nafte u jugoistočnoj Aziji više nego udvostručiti, na 5,5 milijuna barela dnevno, s obzirom na povećanje rafinerijskih kapaciteta u toj regiji radi podmirivanja sve veće potražnje.
Zbog praznika u Austriji OPEC nije objavio kolika je jučer bila cijena barela referentne košarice njegove nafte. U utorak iznosila je 55,59 dolara.