SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODUSTAJANJE
 
Čermak odustao od Dina Petrokemije, otvoren put u stečaj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.02.2014. - 11:09:00
Zadnja izmjena: 28.02.2014. - 11:46:18
ZAGREB - Ivan Čermak, vlasnik Crodux-plina, odustao je od svojeg ulaganja u obnavljanje proizvodnje u omišaljskoj Dina Petrokemiji.
Poslovnom dnevniku to je potvrdio povjerenik predstečajne nagodbe Mladen Janiška, kojeg je o svojoj odluci službeno obavijestio Čermak. Janiška je o Čermakovu povlačenju već obavijestio Trgovački sud u Rijeci, na kojem je sklopljena nepravomoćna predstečajna nagodba, ali i Finu.

Povlačenjem iz Dine Čermak je postao njezin posljednji nesuđeni ulagač prije stečaja, koji je logičan slijed nakon aktualnog debakla predstečaja Dine. Upravo po tome, kao i po stečajnom postupku, izjednačit će se Dina, tvrtka u potpunom vlasništvu Diokija, sa svojim vlasnikom. I on je nakon neuspješnog predstečaja završio u stečaju. Ispitno i izvještajno ročište za Dioki zakazano je za utorak na Zagrebačkom velesajmu, navodno se očekuje više od tisuću vjerovnika, od čega 500-tinjak razočaranih radnika. Neslužbeno doznajemo da bi ročište moglo donijeti razjašnjenje glede očekivanja vjerovnika Diokija – banaka i države, u pogledu budućnosti Dine, Diokijeve stečajne mase. No, neovisno o tome, nakon Čermakova odustajanja, svoje odluke za Dinu, kojima se otvara put njezinu stečaju, sad će trebati donijeti Trgovački sud u Rijeci i Finino nagodbeno vijeće.

O razlozima zašto Čermak više nije zainteresiran za svoju investiciju u pokretanje proizvodnje u Dini, predstečajni povjerenik Janiška nije se htio izjašnjavati.

– Tvrtka je u blokadi od 22. studenoga 2013., što je jako opasno u postupku predstečajne nagodbe – kaže Janiška te dodaje da država ne gleda kroz prste, nego je Porezna uprava pokrenula ovrhu, dok je on cijeli slučaj akumuliranja 8,5 milijuna kuna novih obveza stvorenih nakon otvaranja predstečaja prijavio Fini.