SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Cappelli: U minusu smo po broju turista, ali zarada je veća
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.07.2019. - 23:10:52
ZAGREB - Ministar turizma Gari Cappelli komentirao je turističku sezonu i dosad ostvarene rezultate.

"U srpnju jesmo lagano u minusu, od nekih četiri posto na današnji dan. Ako gledamo godinu, u plusu smo. Očekujem lagani porast, jedan do tri posto maksimalno, kako fizičkim tako i financijskim pokazateljima. I to se upravo događa", rekao je ministar u Dnevniku Nove TV.

"Tu negdje od dolazaka do noćenja, tu smo negdje. Nije toliko bitno. Sagledavm turizam na bazi cijele godine, zato ta zabuna koja se možda i u medijima pojavila, da mi nećemo davati podatke. Novinari mogu i dalje svaki dan dobiti podatak. Svaki će mjesec na službenim stranicama biti podaci za taj mjesec. Rekao sam samo da ćemo jače i kvalitetnije analize davati tri ili četiri puta godišnje, što je logičnije. Tako radi HNB, Zavod za statistiku i svi ostali", govori ministar. Dodaje i kako se nisu mogla predvidjeti 22 kišna dana u svibnju koja su srušila brojke.

"Vjerojatno bi s rezultatima od svibnja imali plus od šest, sedam posto, ako ne i deset posto.Sedmi i osmi mjesec ćemo imati otprilike na razini prošle godine. Kad se zbroje zajedno. Buking za deveti i deseti je izvrstan, kao što je bio i za šest u kojem je ostvaren veliki plus", kaže.

SVe skupa smatra zadovoljavajućim s obzirom na strategiju razvoja u turizmu.

"Strategija je rekla da je Hrvatska na razini 20 milijuna turista i oko 100 milijuna noćenja. To je ono što možemo očekivati s obzirom na mogućnosti apsorbiranja infrastrukture", kaže ministar.