SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAD U TURIZMU
 
Cappelli: Regionalni centri kompetentnosti osigurat će nam kvalitetne turističke kadrove
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.02.2019. - 17:39:00
Zadnja izmjena: 12.02.2019. - 22:08:57
ZAGREB - S ciljem pružanja odgovora na ključna pitanja vezana uz sadašnjost i budućnost ljudskih potencijala i tržišta rada u turizmu, Ministarstvo turizma je u utorak 12. veljače 2019. godine organiziralo konferenciju „TURISTIČKI DJELATNIK: Izazovi i mogućnosti" .

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te predsjednik HGK Luka Burilović.

- U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

- Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila oko dvije milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike, izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te, uz usluge, prodavati i znanje.

– Obično se pita koliki je broj turista, a rijetko koliko je i kakvih zaposlenika u turizmu. Treba više suradnje, razgovora i sinergije. Primjer kvalitetnog dogovora jest i 300 milijuna koje je država oslobodila porezom, a što je otišlo u plaće i kvalitetnije uvjete rada zaposlenika. Turizam nije jedno ministarstvo jer i današnje događanje pokazuje da to vezuje sedam, osam resora – od obrazovanja, zdravstva, financija do drugoga – istaknuo je ministar.

Dodao je da se ovdje razgovaralo i o stalnim sezoncima koji bi umjesto 6 plus 6 mjeseci sada mogli prijeći u modus 8 plus 4.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ovom je prilikom izjavio sljedeće:

„Zadovoljstvo mi je da akcijama koje smo ministar Cappelli i Zavod za zapošljavanje proveli osiguravamo maksimalnu domaću radnu snagu za poslove turizma. Zadovoljstvo mi je da smo provedbom mirovinske reforme omogućili i rad umirovljenicima. Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu i podsjećamo da smo u trećem godišnjem anketiranju radnika nedavno ustvrdili da je 20 tisuća njih zainteresirano zarad u turizmu i za njih smo organizirali Dane poslova u turizmu.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zaključuje sljedeće:

„Vlada čini sve u njenoj moći da kroz zakonska rješenja, od poreznih olakšica, do europskih fondova olakša poslovanje tvrtkama i veću zaposlenost. Moramo prije svega uložiti u edukaciju u obrazovni sustav i tu možemo napraviti najveći iskorak. Centri kompetencija koje radimo u sektoru turizma, njih šest, će zasigurno u tome pomoći kao i stipendije koje se daju na razini srednjih škola, ali prije svega promocija zanimanja koja moraju biti privlačnija našim srednjoškolcima. Ne možemo danas riješiti probleme ali jednom ustrajnom politikom koju ova Vlada već ima to je moguće riješiti."

Nakon pozdravnih govora uslijedila je prva panel diskusija „Kako privući i zadržati turističkog djelatnika?" na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ružica Hrga, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te Dominik Walch, Institute for Advanced Studies, Beč.

Program je završio drugom panel diskusijom „Upravljanje ljudskim potencijalima – obrazovanje za turizam" u kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, posebna savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Ivanka Springer, Ivo Bilić, predstavnik regionalnog centra kompetentnosti - Split, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Ivana Budin Arhanić, Valamar Riviera d.d. te Katarina Bevanda, vlasnica francuske slastičarnice Miss Delice. Kao dugoročno rješenje problema radne snage u turizmu, predstavljeni su Regionalni centri kompetentnosti u turizmu koji će djelovati u šest gradova, Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji, Puli i Duborvniku.

Cilj konferencije bio je razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, potrebama poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma. Također predstavljeni su koncepti i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, analizirana su zanimanja budućnosti u turizmu te su predstavljena nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.