SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EU-BRITANIJA
 
Cameron minira proračun EU, sve više Britanaca ne želi Uniju
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 22.11.2012. - 19:34:31
LONDON - Britanski premijer Cameron odlazi u Bruxelles s jasnim ciljem: spriječiti još viši proračun Europske unije. Jer u njegovoj domovini kao i njegovoj stranci, sve se glasnije čuje zahtjev da Velika Britanija napusti Uniju.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja, 56 posto Britanaca bi ili svakako ili najvjerojatnije glasovalo protiv članstva u Europskoj uniji kada bi se održao referendum o tom pitanju. Samo njih 30% bi željelo da njihova domovina ostane članicom. Zapravo se taj odnos odra#ava među članovima svih najvažnijih političkih stranaka.

Tema Europske unije je tradicionalno bila predmetom spora Cameronove Konzervativne stranke, ali protekli sporovi su se vodili oko institucionalnih pitanja, kao što su pregovori oko obaveza Velike Britanije prema Europskoj uniji.

Ovaj put je riječ o novcu - što većina ljudi bolje razumije, pa tako i sve više članova Konzervativne stranke već otvoreno traži napuštanje Unije.

"Vidimo da dolazi novi naraštaj mladih političara koji su skloniji populizmu i u svakom slučaju, nepovjerljiviji prema Europi", objašnjava Andy Mycock, politolog na sveučilištu Huddersfield.

"To i Davidu Cameronu sve sve više otežava napore da zastupa većinsko mišljenje u Velikoj Britaniji a da istovremeno tvrdi kako Britanija ima obveza prema Europskoj uniji."

Kako bi barem donekle udovoljio zahtjevima euroskeptika, već na predstojećem dogovoru u Bruxellesu o dugoročnom proračunu Europske unije je prisiljen upustiti se u bitku koju jednostavno ne smije izgubiti. Isprva je London tražio drastično smanjivanje troškova Unije, ali sad mora postići barem zamrzavanje na postojećoj razini. Europski parlament pak traži povećanje od 6%.

Britanski premijer se još nekako može održati, ako ne pobjedom i smanjivanjem proračuna EU, onda bar 'neodlučnim' ishodom i zamrzavanjem proračuna. Poraz za Camerona i njegovu vladu - jednostavno nije opcija.

Promatrači smatraju kako bi Cameron teško uspio u smanjivanju troškova Europe, ali i kako bi povećanje još više potaknulo zahtjeve da Velika Britanija odstupi iz Europske unije.

Britanski premijer, već zbog zahtjeva koje se čuju i iz njegove stranke, želi ostaviti pitanje referenduma barem do slijedećih izbora u Velikoj Britaniji koji će se održati 2015. Referendum koji bi se održao prije vjerojatno bi značio i slom njegove vlade, jer njegov koalicijski partner - britanski liberali, odbijaju referendum.

S druge strane i britanski konzervativci žele politički iskoristiti raspoloženje javnosti protiv Europe. Tako je i zastupnik konzervativaca Daniel Hannan za list Guardian objavio svoje mišljenje kako je "temelj na kojem smo pristupili Europskoj uniji zapravo bila krivotvorina. Umjesto da ljudima bude bolje, on je potaknuo nacionalne antagonizme."

Dodaje i kako je "zaprepašćujuća činjenica da je naš doprinos Europskoj uniji 2011. bio veći nego uštede od svih (drastičnih) mjera štednje koje je vlada provela u Velikoj Britaniji - uzetih zajedno. To znači kako je svaki penny koji je iscijeđen iz naših programa štednje na koncu otišao u Bruxelles."

Za profesora Mycocka, trenutno raspoloženje protiv Europe ipak još ne znači ništa: "Vidjeli smo kako je podrška rasla i padala, ovisno o gospodarskoj situaciji. Ako im se objasni kako bi Britanija imala ozbiljnih gospodarskih gubitaka ako napusti Uniju, onda bi i bilo manje protivnika članstva."

Neki političari su uvjereni kako se ni napuštanjem Unije - ništa ne bi bitno promijenilo.

I stranka protivnika Europske unije, EU Indepedence Party (UKIP) je svojedobno bila tek marginalna politička stranka. Sad uživa podršku 7% Britanaca, a njihov bivši zastupnik John Whittaker je uvjeren kako Velika Britanija, i bez članstva može dobiti "i ovce i novce".

"Postoji mnogo strašnih priča, što bi se dogodilo da Britanija napusti Uniju. U manjem, ograničenom opsegu bi to moglo biti i točno, ali još uvijek ostaju mogućnosti trgovinskih sporazuma i drugih europskih trgovinskih organizacija, poput EEA-e, EFTA-e ili jednostavno oblik sporazuma kakav je na snazi i između Švicarske i Europske unije."

Dok stižu vijesti o neraspoloženju Britanaca, prema članstvu u Europskoj uniji, zastupnik i predsjednik kluba zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Cohn-Bendit smatra zahtjev za referendumom zapravo "skandaloznim", ali i poziva Britance:

"Onda i održite referendum!" On je uvjeren kako bi Britanci, kada se konačno nađu pred glasačkim listićima, ipak glasovali za ostanak u Europskoj uniji, a da bi britanskom premijeru tako nestalo argumenata za "ucjenu" koju provodi prema Europskoj uniji.