SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OGORČENI
 
Brođani pitali Plenkovića: Pije li vaše dijete vodu iz boce?
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list / N1 info
Datum objave: 31.03.2018. - 15:02:50
SLAVONSKI BROD - Voda na vodocrpilištu Slavonski Brod onečišćena je i nije za piće, pokazala je analiza četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara, vodospreme i jednog ugostiteljskog objekta, izvijestio je u petak navečer Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara onečišćenje vodocrpilišta povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu oko 13,00 sati zapadno uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda za naftu i naftne derivate došlo do istjecanja naftnih derivata u okoliš.

"Mi ćemo otkriti tko je počinitelj ovog terorističkog napada", kazao je Duspara gostujući u Novom danu N1 Televizije.

Tvrdi da se incident pokušao zataškati:

"Sanacija nije odrađena, to je na ulazu u Slavonski Brod. Problem je u tome što sanacija nije odrađena, skinut je samo površinski sloj. Ovo se pokušalo zataškati, nije iscurilo 150 litara kako su rekli već mislim da se radi i preko 10 tisuća litara."

Dio ljutitih građana dočekao je premijera Plenkovića koji u Slavonskom Brodu sudjeluje na sastanku Stožera civilne zaštite. Sa suzama u očima pitali su ga: Pije li vaše dijete u Zagrebu vodu iz boce.

Građani kupuju vodu u trgovinama, a gradonačelnik Mirko Duspara smiruje situaciju i napominje da nema razloga za paniku. 

Jedna mještanka pitala se tko će joj vratiti 500 kuna koje je potrošila na kupovnu vodu, piše 24 sata. 

- Cisterne s vodom već su na terenu, a tijekom dana u grad stiže još 200.000 litara flaširane vode, rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Područje ekološkog incidenta i tvornicu vode na vodocrpilištu posjetio je danas i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je ustvrdio da "Vladin nerad ugrožava živote Brođana".

"Danas sam ovdje jer se građani zadnjih devet godina bore za čist zrak. U zadnje dvije godine ovdje su bila tri ministra iz HDZ-ovih vlada. Tri ministra koji su došli poslikali se i otišli", kazao je 

Tvrtka Crodux ustvrdila je u subotu da se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem oko 150 do 200 litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do 5 kilometara udaljena od vodocrpilišta.