SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Brnabić: Za državu najbolje da se Komercijalna banka privatizuje
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.11.2017. - 17:47:06
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnbić je danas izjavila da je za državu najbolje da se Komercijalna banka privatizuje, ali da, ako bude oglašena prodaja, Vlada neće pristati na bilo kakvu ponudu.

"U ovom trenutku mislim da je u najboljem interesu države da krenemo u privatizaciju Komercijalne banke, ali o tome Vlada Srbije još nije donela odluku. Čak i ako krenemo u taj postupak, nećemo pristati na bilo koga, tražićemo strateškog partnera i, ukoliko se javi neka jaka banka, postoji mogućnost da i Vlada Srbije proda svoj udeo, ali ne mora da znači da će do toga doći", kazala je Brnabić novinarima.

Istakla je da će Vlada biti obazriva u privatizaciji te banke i tražiće procenu da li je to dugoročno u najboljem interesu Srbije i njenih građana.

Vlada Srbije, kako je dodala, o eventualnoj prodaji Komercijalne banke, u kojoj država ima udeo od 41,74 odsto, razgovara sa njenim suvlasnicima, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Medjunarodnom finansijskom korporacijom (IFC).

Za privredni rast važne su i inovacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila danas da se ekonomija Srbije zasniva na investicijama, za koje se bori sa zemljama u regionu, pre svega subvencijama i povoljnim uslovima za poslovanje, ali da je neophodan zaokret ka okonomiji zasnovanoj na inovacijama da bi se obezbedio dugoročan održiv rast.

"To je težak zadatak i nisam sigurna da ćemo ga završiti u mandatu ove vlade, ali moramo da postavimo osnove i da naprimo iskorak", rekla je Brnabić na skupu o investicijama, inovacijama i preduzetništvu "Belgrade Venture Forum".

Kako je istakla, cilj Vlade Srbije je digitalizacija i obrazovanje, odnosno veće investicije u nauku, istraživanje, razvoj, preduzetništvo i kulturu.

"Da bismo postali zemlja koja se zasniva na inovacijama, moramo da napravimo sistem koji razvija generacije koje kreativne razmišljaju, analitički, i ne plaše se da probaju nešto novo i da donesu odluke", rekla je Brnabić i dodala da Vlada Srbije mora da stvori uslove za to.

Ona je kazala da Srbija ima veliki potencijal za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama, navodeći kao dobre primer e-kompanije Nordeus, Instituta Biosens u Novom Sadu, Razvojni centra Majkrosofta u Srbiji, Institut za fiziku u Beogradu.

Važno je da im država pomaže i pita njihove stručnjake za mišljenje, rekla je Brnabić.

Na "Belgrade Venture Forumu" 30 inovativnih preduzetnika iz desetak zemalja će pred pedesetak investitora predstaviti ideje.

Budžet do kraja novembra

Premijerka Srbije najavila je danas da će nacrt budžeta za 2018. godinu biti predstavljen do kraja novembra.

"Postoji nacrt budžeta, ali moramo da ga prodjemo još jednom da bi videli sve potrebe", rekla je Brnabić novinarima.

Istakla je da će se tokom ove nedelje naći sa svim ministrima kako bi razgovrali o prioritetnim projektima za 2018. godinu i kapitalnim investicijama za 2019. i 2020. godinu, kako ponovo ne bi bilo kašnjenja u korišćenju budžetskih sredstava i kako bi svi znali šta su prioritetni projekti u naredne tri godine.

Brnabić je objasnila da iako se neki projekti ne započinju naredne godine mora da se dogovori koliko je novca potrebno za te njih, odnosno za eksproprijaciju, tehničku dokumentaciju, idejne i gradjevinske projekte.

Premijerka je istakla da uputstvo za budžet na sajtu Ministarstva finasija, o kome su pisali pojedini mediji, ne odražava kako će budžet stvarno izgledati, već je to samo smernica za njegovo konačno definisanje, prema prioritetima odredjenih oblasti.

Na pitanje zbog čega su na čelu velikog broja javnih preduzeća vršioci dužnosti direktora, Brnabić je rekla da Vlada Srbije adi na tome da bude što manje takvih preduzeća,

"To je bila sugestija i u okviru sektorske budžetske podrške za reformu javne uprave", rekla je ona.

Dodala je da je u najvećim javnim preduzećima, poput Pošte Srbije i EPS-a, u toku konkurs za izbor profesionalnog menadžmenta.

Na pitanje da li država ima spisak preduzeća u kojima je v.d. stanje premijerka je rekla da se to zna, ali da ona trenutno ne može da kaže precizan broj.