SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HDZ
 
Brkić zagovara povratak narodu, Šeks za fijasko optužuje crkvu
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 28.05.2019. - 08:06:03
ZAGREB - Prvi put otkad je preuzeo HDZ, Andrej Plenković doživio je prvi loš izborni rezultat.

Plenkovićeve loše izborne karte s europskih izbora iskoristio je njegov stranački zamjenik, pasivizirani Milijan Brkić s kojim bi se Plenković, da je HDZ trijumfirao na izborima, vrlo vjerojatno konačno obračunao zbog Afere SMS. Ovako je Brkić jučer na Predsjedništvu Plenkoviću i njegovoj ekipi praktički očitao lekciju.

– Krivce ne treba tražiti u crnim labudovima niti kriviti ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, budimo skromni i ponizni i vratimo se svome narodu – u tom je tonu, prema procjenama sugovornika Večernjeg lista, Brkić govorio punih pet do sedam minuta, dan nakon što je HDZ osvojio tek četiri mandata i samo 22,72 posto glasova spram 41,42 posto prije pet godina kada je HDZ na izbore izišao u širokoj koaliciji.

Brkić je nakon svog monologa, u kojem je apelirao da se shvate poruke birača, napustio sjednicu Predsjedništvo, a Plenković je, prepričavaju nam izvori, tada za rezultat HDZ-a optužio HDZ-ovce na terenu koji nisu dovoljno mobilizirali birače, sindikate, mediji koji sve izokreću... 

– Plenković je na kraju sjednice potpuno izgubio kompas, čak nas je optužio da ga ne branimo dovoljno kada ga napadaju politički suparnici i mediji! Tumačio je kako HDZ-ovi dužnosnici nisu uspjeli razbiti stereotipe prema kojima su u HDZ-u za krajnju desnicu udbaši, a za krajnju ljevicu fašisti i ustaše - tvrde naši izvori iz Predsjedništva.

Plenković ni u jednom trenutku, doznajemo, nije priznao ili prihvatio i svoju odgovornost. Ustrajao je da je lista bila odlična, ali da je HDZ bio suočen s napadima medija, sindikata, političkih suparnika, ali i s nedovoljnom mobilizacijom i aktivnošću na terenu. Sjednica Predsjedništva pretvorila se i u svojevrsni igrokaz. Prvi je govorio Vladimir Šeks koji je, tvrde naši izvori, za rezultat HDZ-a optužio sindikate, ali i Katoličku crkvu te biskupe koji su se udaljili od HDZ-a.

Nediljko Dujić i Božidar Kalmeta, šefovi dalmatinskih županijskih organizacija, bili su navodno zaduženi za relativizaciju HDZ-ova lošeg rezultata. Pa su tako tumačili kako je do petog mandata HDZ-u nedostajalo tek tisuću glasova...

U grupi koja je kao i Brkić zagovarala samokritiku vodstva stranke i potrebu da HDZ izvuče pouke iz rezultata euroizbora bili su i potpredsjednici stranke; Oleg Butković, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, ali i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, inače blizak Plenkovićev suradnik.

Butković je zagovarao da se sastane uže Predsjedništvo kako bi se moglo otvorenije razgovarati jer Plenković uvijek saziva Predsjedništvo zajedno s Nacionalnim vijećem, pa je teško ući u detaljniju raspravu. Apelirao je da treba prihvatiti poruke birača i iz njih izvući pouke, a ne odgovornost prebacivati na ljude na terenu. I dok dio sugovornika smatra da je Plenković pretjerao u prebacivanju krivnje na sve osim sebe, dio sugovornika smatra da je on u svojoj analizi propusta stranke bio realan i da bez njega kao predsjednika HDZ-a za tu stranku nema alternative.