SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠE VIJESTI
 
Brexit ipak utječe na buking za Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 29.01.2019. - 21:20:52
RIJEKA - Domaći turizam ipak bilježi prve minuse i storna zbog neizvjesnosti oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije. 

Brexit, htjeli to ili ne, trese i europsko turističko tržište, a prate ga i informacije o globalnom ekonomskom usporavanju pa je jasno da je aktualno vrijeme prvih jačih bukinga obilježeno velikom neizvjesnošću. S druge strane, s njemačkog se tržišta primjerice čuje kako se Turska vraća na velika vrata pa je rani buking na ovom, za hrvatsku izuzetno važnom tržištu, čak oko 60 posto veći nego lani.

Iz svega toga vidljivo je da za hrvatski turistički sektor slijedi vrlo neizvjesna turistička godina.

Komentirajući aktualnu situaciju na britanskom tržištu, Katica Hauptfeld, vlasnica opatijske turističke agencije Katarina line kazala je za Novi list kako se na otoku nervoza jako osjeti. Naime, Katarina line, svake godine dovodi velik broj gostiju upravo s ovog tržišta, što u segmentu jedrenjaka, što u klasičan smještaj, a već tri godine za redom britanski partneri su ih proglašavali najboljom agencijom.

– Buking je jako usporen, a čak smo imali i neka storna za početak svibnja. Malo se i mi bojimo, a i sami Englezi ne znaju što će ustvari Brexit donijeti. Buking je krenuo, međutim očito je da dio Britanaca ne bukira i čeka vidjeti što će se dogoditi. Još je rano, još imamo sajmova i sajmova pred nama, ali da smo osjetili manji buking jesmo. I to za cijeli Jadran – rekla je Hauptfeld.

Na pitanje što je konkurencijom na Mediteranu i može li se očekivati da bi dio gostiju mogao ljetovati u drugim mediteranskim zemljama, osobito Turskoj, kazala je kako već sada to utječe na buking. Osobito u pred i posezoni. Turska Vlada sufinancira avioprijevoz i trgovinu u pred i posezoni, s obzirom na to da ova zemlja nije članica EU-a, pa ih ne vežu europska pravila o subvencijama. Samim time cjenovno su daleko konkurentniji. I to već utječe na rani buking s izuzetno važnog njemačkog tržišta. Osim što se osjeti »rupa« za početak svibnja, ponovno su, čini se, problematična prva tri tjedna u kolovozu koja su nekad popunjavali Talijani. 

– Rano je još, ali se izuzetno osjeti – reći će vlasnica opatijske agencije navodeći i kako im ni njemačko tržište trenutno nije snažno kao proteklih godina.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i dopredsjednik Europskog uduženja turističkih agencija (ECTA) komentirao je kako je utjecaj Brexita na turistička kretanja nepoznanica kako hrvatskim tvrtkama, tako i njihovim britanskim partnerima. 

– Svjedoci smo da se u pregovorima praktički na dnevnoj bazi događaju promjene i evidentno je da je dinamika rezervacija s britanskog tržišta usporena što smo i očekivali. Britanci čekaju s rezervacijama, nije to slučaj samo za našu zemlju vać i ostatak Europe. Pritom smo sigurno manje ugroženi od zemalja poput Španjolske i Portugala u koje odlazi velik broj britanskih turista. Rekao bih da ne možemo govoriti o problemu, već o odgodi bukinga. To će sigurno imati utjecaja na politiku prodaje i vidjet ćemo do kada ćemo čekati britanske turiste.

U globalu ne smatram da će doći do nekakvih tektonskih poremećaja, samo je dinamika drugačija, kazao je Žgomba dodajući i kako je teško očekivati da će se Europa samo tako odreći ovog tržišta. Aktualne nepoznanice se odnose i na britanske avioprijevoznike koji još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima moći letjeti u Europu.