SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TROŠKOVI
 
Bratušek: 1,2 milijarde eura za drugi kolosijek pruge Divača-Koper
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 24.01.2019. - 16:00:56
LJUBLJANA - Slovenska ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek poslijepodne je izjavila da se troškovi gradnje drugog kolosijeka pruge Divača-Koper procjenjuju na 1,194 milijarde eura. 

Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno odobrila investicijski program za drugi kolosijek. Investicija je financijski i ekonomski opravdana, a projekt će se u potpunosti otplatiti iz prihoda kompanije 2TDK - naknada za prijevoznike robe cestom, željeznicom i preko Luke Koper.

"Projekt je ekonomski opravdan", istaknula je ministrica infrastrukture Alenka Bratušek nakon sjednice Vlade, dodajući kako će se on na kraju isplatiti sam, s korisničkim naknadama.

Kako je ministrica objasnila, država već prikuplja dodatke na cestarinama za teretna vozila na određenim dionicama autocesta od 1. siječnja, a sredstva će se prikupljati od naknade za naplatu u Luci Koper od 1. ožujka ( uredba je pripremljena i nalazi se u međuministarskoj koordinaciji), te naknade za korištenje željeznica (odluka je u međuministarskoj koordinaciji, a naplata će početi od 1. siječnja 2020.). 

"Ta tri izvora su zapravo zajamčena, ne samo na papiru", rekla je Bratušek.

Što se tiče mogućeg sudjelovanja Mađarske ili bilo koje druge zemlje u izgradnji projekta, ministrica je objasnila da vlada o tome još nije odlučila. 

"Ova opcija još nije otpala", rekla je.