SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Blagi tjedni pad dolara, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.06.2019. - 08:48:00
Zadnja izmjena: 30.06.2019. - 08:48:12
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala jer će američka središnja banka vjerojatno već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 96,13 bodova, blizu najniže razine u tri mjeseca.

Pritom je američka valuta u odnosu na europsku oslabila 0,1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1370 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara porastao je, pak, 0,5 posto, na 107,85 jena, odmaknuvši se od najniže razine u pet mjeseci.

Američka je valuta pod pritiskom jer je prilično jasno da bi Fed već u srpnju mogao smanjiti kamatne stope, čime bi se završio višegodišnji ciklus povećanja kamata.

Doduše, predsjednik američke središnje banke Jerome Powell bio je prošloga tjedna suzdržan u svojim porukama, pa je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtijevaju smanjenje kamata.

Powell je također istaknuo da je Fed nezavisan i izoliran od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je pozvao središnju banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da Fed „na zna što radi".

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed u srpnju smanjiti kamate, ali ne za 0,50 nego za 0,25 postotnih bodova.

Blage oscilacije tečajeva bile su prošloga tjedna posljedica i opreza ulagača ulagača uoči sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Japanu.

U subotu su, doduše, Trump i Xi postigli dogovor o nastavku trgovinskih pregovora, no kineski mediji pišu kako je do eventualnog konačnog sporazuma dug put jer se po nekim pitanjima stavovi dvije zemlje razlikuju koncepcijski.