SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROGNOZE
 
Bin Talal: Barel nafte više nikada neće koštati 100 dolara
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.01.2015. - 19:58:11
LONDON -  Saudijski princ Alwaleed bin Talal ocijenio je da je visoka cijena nafte prošlost. Cijena barela sirove nafte pala je ispod 45 dolara, prvi put nakon šest godina.

"Rekao sam još prije godinu da je cijena nafte viša od 100 dolara umjetna, da nije dobra. Ako ponuda i potražnja ostanu ovakve, cijena će nastaviti padati. Ukoliko bude više potražnje, cijena će, logično rasti, ali nikada više nećemo vidjeti cijenu od 100 USD", rekao je Talal za USA Today.

Cijena nafte je prije nešto više od pola godine bila 107 USD za barel, ali je od tada u konstantnom padu i potonula je više od 56 posto.

Kombinacija geopolitičkih faktora, slabe potražnje i globalnih zaliha je konstantno pritiskala cijenu, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odbija smanjiti proizvodnju.

Talal je rekao da su saudijske vlasti i drugi proizvođači zatečeni takvim padom, ali da je strategija da ne smanjuju proizvodnju dobra.

"To je pametno. Da Saudijska Arabija smanji proizvodnju za milijun ili dva milijuna barela, netko drugi bi ih plasirao na tržište. Tako bi samo imali manje proizvodnje i niže cijene. Ovako, bar ste šamar dobili samo s jedne strane", rekao je Talal.

Pad cijena bio je proteklih dana toliko izražen da se barel za isporuke u veljači prodaje po otprilike sedam dolara nižoj cijeni od onog za isporuke u srpnju, pa su trgovci počeli unajmljivati tankere radi skladištenja nafte na moru.

Taktika skladištenja koristi se kada se nafta može kupovati po niskim cijenama koje bi u budućnosti trebale porasti. Tako su se u azijskim i europskim gospodarstvima pojavili deflatorni pritisci, s obzirom na kontinuirano slabu potražnju. U Britaniji je inflacija u prosincu potonula na najnižu razinu u 14 godina.

Pritisak na cijene tako je velik da ih na dulje vrijeme ne uspijeva poduprijeti čak ni rekordni kineski uvoz sirove nafte u prosincu, koji je prvi puta premašio sedam milijuna barela dnevno a povezan je s popunjavanjem strateških zaliha.